4,7 miljoen kijkers voor Dodenherdenking
dinsdag 5 mei 2020

4,7 miljoen kijkers voor Dodenherdenking

De Nationale Dodenherdenking is maandag gevolgd door 3.496.000 kijkers op NPO 1. Op NPO 2 trok de herdenking 766.000 kijkers en op NPO 3 487.000 kijkers. Koning Willem-Alexander stond tijdens de herdenking stil bij 75 jaar vrijheid. “Oorlog werkt generaties lang door”, zei de koning in een toespraak. “Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons.”

De herdenking vond plaats op een vrijwel lege Dam in Amsterdam. Onder anderen koningin Máxima en minister-president Mark Rutte waren erbij. Vanwege de coronamaatregelen werd Nederlanders gevraagd om de oorlogsslachtoffers, die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, thuis te herdenken.

Voor het eerst sprak een staatshoofd tijdens de nationale herdenking op 4 mei. De koning erkende dat het “vreemd” voelde om de plechtigheid op een bijna lege Dam te houden en verwees naar de huidige situatie.

Koning Willem-Alexander vertelde dat, net zoals 75 jaar geleden, mensen een deel van hun vrijheid hebben opgegeven. “Nu maken we zelf een keuze. Toen werd de keuze voor ons gemaakt, door een bezetter die vele miljoenen de dood in joeg.”

Bron: BM

Bericht delen