Dinsdag 16 januari 2018

Bijeenkomst 'Red De Journalistiek'

Debatcentrum De Balie organiseert in samenwerking met mediapartners Broadcast Magazine en Mediafacts een zogeheten ‘scrumsessie’ met het thema ‘Red De Journalistiek’. Op 4 december komen topmensen uit de wereld van de journalistiek, uitgeverij en omroep bijeen om een blauwdruk te maken voor een nieuwe media-industrie die een redding voor kwalitatieve en pluriforme journalistiek moet opleveren.

Aanleiding is een steeds acuter wordend probleem van de verschraling van de journalistiek die vraagt om een nieuwe organisatie van de media-industrie in Nederland nu de financiering van journalistiek niet langer geborgd is door de markt. Zie ook de brief van Marianne Zwagerman daarover aan Mark Rutte.

Daarnaast is de nieuwste bezuiniging van € 100 miljoen in het regeerakkoord op de publieke omroep een heikel punt. Bovenop de bezuiniging van € 200 miljoen die nu al wordt doorgevoerd, kan dit niet gerealiseerd worden zonder een nieuwe visie op de taak van de publieke omroep en de reorganisatie daarvan die verder gaat dan de op handen zijnde fusie naar 8 omroepen. Ook de opheffing van het Mediafonds draagt bij aan een verdere uitholling van de (onderzoeks)journalistiek omdat dit geld met name werd in gezet voor documentaires.

De scrumsessie, mede mogelijk gemaakt door PwC en Vereniging Veronica, wordt geleid door Yoeri Albrecht (directeur van De Balie) en Marianne Zwagerman (media innovatie specialist). Meer details over het programma volgen op www.debalie.nl en www.reddejournalistiek.nl.
De sessie wordt op 4 december live uitgezonden via internet. Blijf op de hoogte via facebook.com/reddejournalistiek en twitter.com/RdJournalistiek.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen