Dinsdag 16 januari 2018

'Besluit IOC enorme dreun voor publieke omroepen'

NOS-directeur Jan de Jong is verbaasd over de toewijzing van de uitzendrechten van de Olympische Spelen aan Eurosport en moederbedrijf Discovery. De Jong zegt in een reactie dat Discovery een “knock out-bod” moet hebben gedaan en dat niemand in Europa dat heeft zien aankomen.

De beslissing van het Internationaal Olympisch Comité betekent dat de Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024 niet integraal bij de Europese publieke omroepen te zien zullen zijn. De Jong noemt dat een enorme dreun.

Het is nog onduidelijk welke concrete gevolgen het besluit heeft voor de NOS. “We zetten in op een ruime sublicentie”, zegt De Jong, die hoopt in ieder geval bij de Winterspelen het schaatsen voor de NOS te kunnen behouden.

De NOS wil de komende tijd in gesprek gaan met Discovery. “Maar we weten niet waartoe ze bereid zijn”, zegt De Jong. Hij benadrukt dat zo’n dialoog jaren in beslag kan nemen.

Discovery heeft 1,3 miljard euro betaald voor de rechten. De biedingen zijn twee weken geleden ingediend. Namens de NOS en andere Europese publieke zenders had de European Broadcasting Union (EBU) een bod gedaan.

“Het IOC heeft de rechten al in de eerste ronde toegewezen”, zegt De Jong. “Dat betekent dat er een enorm verschil heeft gezeten tussen het bod van de EBU, andere geïnteresseerde partijen en de uiteindelijke winnaar”. De NOS-directeur denkt dat het om een verschil van zeker 200 miljoen euro gaat.

De Jong uit ook kritiek op het Internationaal Olympisch Comité. “Het IOC heeft in het verleden in Europa altijd de filosofie uitgedragen dat de Olympische Spelen door zo veel mogelijk mensen gezien moesten worden. Die koers lijkt nu verlaten. Men kiest onomwonden voor het geld.”

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen