Belastingdienst vindt dat Herman den Blijker geen freelancer is
dinsdag 31 juli 2018

Belastingdienst vindt dat Herman den Blijker geen freelancer is

Het proces tussen de Belastingdienst en RTL Nederland over het ‘dienstverband’ van Herman den Blijker gaat verder bij het gerechtshof. Na een nederlaag bij de rechtbank in Arnhem gaat de fiscus in hoger beroep, bevestigt een woordvoerder.

De Belastingdienst en RTL Nederland zijn het oneens over de vraag of de beroemde tv-kok, die een kwart van zijn inkomsten bij RTL verdient, een freelancer mag zijn, of dat hij eigenlijk een werknemer in dienst van de zendergroep is. In dat laatste geval zou RTL sociale premies moeten afdragen voor de presentator van onder meer Herrie in de keuken!, Mijn tent is top en Herman & Martijn op de proef gesteld.

Dit voorjaar moest Den Blijker als getuige opdraven bij de Gelderse rechtbank. Daar verklaarde de Rotterdamse presentator onder meer dat zijn programma’s niet gescript worden, en dat hij dus een grote zeggenschap heeft over hoe hij zijn taken uitoefent. De Belastingdienst stelde daartegenover dat er wel degelijk een gezagsverhouding tussen RTL en de tv-kok bestaat. Die zou onder meer terug te zien zijn in het feit dat Den Blijker al sinds 2004 RTL-programma’s maakt, en dat er in zijn ’overeenkomst van opdracht’ een concurrentiebeding staat.

De rechtbank in Arnhem oordeelde in het voordeel van RTL Nederland: Den Blijker is géén werknemer, maar wordt terecht als freelancer aangemerkt. De Belastingdienst is het met die uitspraak niet eens.

Bron: Telegraaf/BM

Bericht delen