Dinsdag 16 januari 2018

Beeldenstorm rond MR. TV

Spitsuur aan het boekenfront rond het zestigjarig bestaan van de tv. We pikken er twee uit: Beeldenstorm en MR. TV. In ‘Beeldenstorm, de rumoerige geschiedenis van 60 jaar televisie’ leggen auteurs Ruud van Gessel (tv-regisseur) en Jan Libbenga (journalist) onvermoede verbanden tussen heden en verleden. Het boek onthult wat zich achter de schermen afspeelde: de rellen, de taboes, de tranen. Alles komt langs: van commerciële tv vanuit een vliegtuig tot Apollo Henkie en van Zwaaien naar Tante Hannie tot Big Brother, geïllustreerd met uniek fotomateriaal.

Uniek zijn zeker ook de illustraties in ‘MR. TV, over leven in de TV wereld’ van Bert van der Veer. Er werkten 45 striptekenaars, cartoonisten en illustratoren met in totaal 124 werkstukken mee aan het boek, dat behalve een inside verhaal over de tv-wereld een showcase wil zijn van wat op dit terrein in Nederland en België gepresteerd wordt.

Van der Veer, als zestigjarige precies zo oud als zijn onderwerp, verhaalt van ‘de herinneringen en de onthullingen, de overwinningen en de mislukkingen, de toevalstreffers en de barricades, de snoepreisjes en de anekdotes, de teleurstellingen en de kwellingen. Wat ik geprobeerd heb, is een tamelijk compleet beeld te schetsen van de tv-wereld, puur vanuit mijn eigen ervaringen.’

Bij de presentatie stond Van der Veer “hoofdzakelijk trots en dankbaar te wezen, maar het zou een saai boek zijn geworden als ik ook niet was gestuit op: omhooggevallen nitwits, onnozele amateurs, gestoorde ijdeltuiten, hijgende aandeelhouders, lastige sponsors, schaamteloze producenten, wispelturige programmabaasjes, gulzige presentatoren, onkundige politici, liefdeloze Luxemburgers, angstige cao-slaven, censurerende evangelisten, horzelige sensatiejournalisten, corrupte chefs en rancuneuze collega’s. Dus zal ik hen het meest dankbaar moeten zijn.”

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen