Woensdag 17 januari 2018

Beeldarchief Countdown komt beschikbaar

Reelin’ In The Years Productions, één van Amerika’s grootste beeldarchieven, en het Amsterdamse Double 2 BV van Jan Douwe Kroeske hebben samen het eigendomsrecht gekocht van het Nederlandse muziekprogramma Countdown. Het programma stond bekend als Europe’s #1 rockshow en werd 16 jaar lang uitgezonden in 18 landen.

Dit is de eerste keer dat het volledige archief beschikbaar komt voor licensering voor alle vormen van media. Het archief bevat een rijkdom aan concertregistraties, interviews en studio-opnamen van de grootste namen in rock, R&B, pop, new wave en rap/hip-hop, onder wie Paul McCartney, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Prince, U2, Michael Jackson, The Police, David Bowie, Beastie Boys, George Harrison, Billy Joel, Whitney Houston, Run-DMC, Depeche Mode, Culture Club, Duran Duran, Blondie, R.E.M. en The Cure.

Reelin’ In The Years Productions en Double 2 zijn begonnen met het minutieus in kaart brengen en archiveren van alle opnamen, die verspreid staan over meer dan 3.000 analoge mastertapes. Behalve het materiaal dat destijds is gebruikt voor uitzending, is er in het archief ook een schat aan nooit eerder uitgezonden materiaal en onbewerkte interviews gevonden. Uniek zijn bijvoorbeeld de momenten met Steven Tyler en Joe Perry van Aerosmith die Walk This Way spelen in een platenzaak en U2’s Bono die backstage in De Kuip een countryliedje op gitaar improviseert. Daarbij filmde Countdown live optredens op locatie van artiesten als Prince, The Rolling Stones, Bruce Springsteen, Eurythmics, Steve Miller Band, The Jacksons, De La Soul, Madonna, Bon Jovi, David Bowie, Pearl Jam en AC/DC, die in 1979 met de klassieker Highway To Hell debuteerde in het programma.

Reelin’ In The Years Productions uit San Diego is opgericht in 1992 en de wereldwijde leider in beeldlicensering. Het archief bevat 90 jaar aan televisiegeschiedenis, met 20.000 uur aan muziekbeelden en 7.000 uur aan diepte-interviews met iconen uit de wereld van film, televisie, politiek, comedy, literatuur, kunst, wetenschap, mode en sport.

Klik hier voor een korte impressie van het Countdown-archief.

Bron:

Bericht delen