Beeld & Geluid toont rol van media in oorlogen
zondag 16 april 2023

Beeld & Geluid toont rol van media in oorlogen

Beeld & Geluid staat in de komende maanden in het teken van het thema Media als wapen. Daarmee wordt de rol van media in oorlogen belicht, zowel in het heden als in het verleden.

Beeld & Geluid organiseert verschillende activiteiten, waaronder Mediacolleges en een tentoonstelling, om het bewustzijn over propaganda trucs en nepnieuws te vergroten.

De Mediacolleges (20 april in Hilversum, 7 mei in Den Haag) worden gegeven door journalist Jelle Brandt Corstius, die een unieke inkijk geeft in de hedendaagse informatie-oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De tv- en podcastmaker bespreekt onder meer hoe Poetin in de loop der jaren de staatstelevisie in Rusland onder controle van het Kremlin heeft gesteld. Hoe komen de gevolgen van deze controle tot uiting in Rusland, en daarbuiten? En welk doel heeft deze sturing?

Tentoonstelling
In Den Haag wordt nog meer georganiseerd rondom het thema. Op woensdag 26 april is bij Beeld & Geluid in Den Haag het symposium MediaOorlog te bezoeken, waarin de rol van propaganda in oorlogstijd centraal staat. De uitkomsten van het project MediaOorlog: radio, geschreven pers en propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland worden besproken door onderzoekers Vincent Kuitenbrouwer (UvA) en Anya Luscombe (ex-BBC journalist en docent UvU). Journalist Hella Rottenberg zorgt voor duiding.

Hier sluit de tentoonstelling Media als wapen op aan, die vanaf donderdag 4 mei te bezoeken is in Den Haag. Het biedt een indrukwekkende kijk op hoe media als instrument zijn ingezet tijdens oorlogen en crisistijden. De tentoonstelling Media als wapen is tot en met 30 juni te bezoeken.

Tot slot lanceert Beeld & Geluid in de komende weken ook twee podcasts over fake news en ‘doxing’. De podcasts zullen dieper ingaan op de gevaren van nepnieuws en het openbaar maken van persoonsgegevens, zoals telefoonnummers en adressen, met kwade bedoelingen.

Bron: Beeld & Geluid/BM

Bericht delen