Beeld en Geluid ontvangt internationale top audiovisuele archivering
dinsdag 3 september 2019

Beeld en Geluid ontvangt internationale top audiovisuele archivering

Van maandag 30 september tot en met zondag 5 oktober verwelkomt het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid twee van de grootste internationale conferenties op het gebied van audiovisuele archivering: de jaarlijkse bijeenkomst van de International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA) en het Joint Technical Symposium (JTS). IASA keert vijftig jaar na haar oprichting in Amsterdam terug naar het land van herkomst. Gelegen in het kloppende audiovisuele hart van Nederland vormt Beeld en Geluid de uitvalsbasis voor deze jubileumeditie.

Doel van beide conferenties is het leren van praktische toepassingen en innovatieve projecten over de grenzen van disciplines heen. “In een snel veranderend medialandschap is het juist voor collectiebeheerders van belang mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen. We zijn blij om deze organisaties, waarmee Beeld en Geluid al jarenlang kennis uitwisselt, in Hilversum te mogen ontvangen”, aldus Johan Oomen, Hoofd Onderzoek Beeld en Geluid.

“We verwachten een overvloed aan expertise en nieuwe inzichten wanneer we ons bij Beeld en Geluid buigen over de toekomst van audiovisuele archieven”, aldus Toby Seay, voorzitter IASA. De audiovisuele dialoog start met de jubileumeditie van de IASA-conferentie op maandag 30 september. Onder anderen Mark Plumbley, professor Signal Processing bij Centre for Vision, Speech and Signal Processing (Verenigd Koninkrijk) en Rebecca Holte, Manager Audio and Moving Image Preservation (USA) presenteren hier hun toekomstperspectieven.

Op donderdag 3 oktober smelten beide conferenties samen en markeren diverse workshops het einde van de IASA50 conferentie en de start van JTS. Het driejaarlijkse, interdisciplinaire JTS wordt ingeleid met een lezing door Prof. Martha Larson, wiens onderzoek aan de Radboud Universiteit zich richt op zoekmachines en aanbevelingssystemen voor intelligente toegang tot multimedia. Voor beide conferenties komen meer dan 300 deskundigen uit alle werelddelen in Hilversum samen. Ook rondleidingen en screenings bij partnerorganisaties zoals Eye Filmmuseum en het Rijksmuseum staan op het programma.

Bron: Beeld en Geluid/BM

Bericht delen