Beeld en Geluid: ’Amateurfilms het bewaren waard’
dinsdag 20 februari 2018

Beeld en Geluid: ’Amateurfilms het bewaren waard’

Woensdag 21 februari zendt MAX rond 20.45 uur op NPO 2 de derde aflevering van Nederland op film uit. Het is een unieke documentaireserie, gepresenteerd door Richard Groenendijk. Het thema van de derde aflevering is Vakantie!. 

Deze aflevering gaat over de manier waarop Nederlanders vakantie vierden én hoe dat in een eeuw tijd veranderde. In de begindagen van de filmcamera was vakantie alleen voor de rijkste Nederlanders weggelegd, die met het vliegtuig of de auto mét chauffeur hun reizen maakten. Gaandeweg komt een vakantie binnen het bereik van grotere groepen Nederlanders en wordt het buitenland massaal ontdekt.

In de serie Nederland op film van Omroep MAX komen beelden voorbij uit een bijzonder onderdeel van de collectie van Beeld en Geluid: amateuropnames. Voor het eerst is er nu een documentaireserie gemaakt van amateurfilms die een beeld geven van Nederland van de jaren 20 tot 80 van de vorige eeuw. Wat maakt deze zelfgemaakte opnames het bewaren waard?

Het zijn de onderwerpen en de invalshoeken die maken dat amateurfilms het bewaren waard zijn: amateuropnames bieden ons een nieuwe kijk op bekende gebeurtenissen. Filmconservator Henk Verheul begon in 1985 met het verzamelen van amateurfilms en alles wat er mee te maken heeft. Zijn verzameling groeide snel.

De nieuwe serie van Omroep MAX bestrijkt het tijdperk van de smalfilm tot de komst van de videocamera. Maar natuurlijk houdt het daar niet op. Tegenwoordig filmen we allemaal, maar de beelden op je smartphone gooi je net zo gemakkelijk weer weg. 

Beeld en Geluid spant zich in om de collectie amateurfilms voor alle periodes compleet te maken. Met het Amateurfilm Platform, een samenwerking van Beeld en Geluid en meerdere regionale archieven, kan iedereen daaraan bijdragen. Elke amateurfilmer kan zijn digitale of analoge film uploaden of aanbieden.

Bron: Omroep MAX/Beeld en Geluid/BM

Bericht delen