BEAU VAN ERVEN DORENS OMROEPMAN VAN HET JAAR 2018
maandag 10 december 2018

BEAU VAN ERVEN DORENS OMROEPMAN VAN HET JAAR 2018

Beau van Erven Dorens is door mediavakblad BM (Broadcast Magazine) uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar 2018. De redactie reikte deze prijs voor de 28e keer uit. Onder het toeziend oog van honderden aanwezigen in Beeld & Geluid in Hilversum kreeg Beau de wisselbeker uit handen van Eva Jinek, de Omroepvrouw van 2017.

“Ik stond er niet ver vanaf om te zeggen: ik hou er gewoon helemaal mee op. Niet uit een gevoel van depressie, maar omdat ik veel te veel van het leven hou om iets te doen waar ik niet gelukkig van word,” vertelt hij in BM. Toch belde Beau van Erven Dorens, “de kat met zeven levens” zoals hij zichzelf typeert, na zijn frustrerende vertrek bij SBS uiteindelijk met RTL-directeur Erland Galjaard, die hem een nieuwe kans gaf. Gelukkig maar, want de Omroepman van het Jaar constateert lachend “weer als een welpje zo blij te zijn in deze business.”

De redactie van BM gaat er geen gewoonte van maken om de winnaar van de Gouden Televizier-Ring ook maar meteen te kronen tot Omroepman van het Jaar, maar kon en wilde er ditmaal niet omheen. Net als Floortje Dessing twee jaar geleden verdient Beau van Erven Dorens niet alleen alle lof van het Nederlands tv-publiek, maar ook van dit mediavakblad voor zijn positieve stempel op het (bijna) afgelopen jaar.

Opnieuw uitgevonden
Je kunt zeggen dat de tv-personificatie van de uitdrukking ‘twaalf ambachten, dertien ongelukken’ zichzelf opnieuw heeft uitgevonden. Verguisd en vergeten, maar in 2018 weer helemaal opgestaan. Zelfs meer dan dat: Beau bewijst dat integere, betekenisvolle tv niet alleen maatschappelijk effect kan hebben, maar ook commercieel succesvol is. Kijkcijferkanon van RTL met daklozenproblematiek en instellingsellende, wie had dat kunnen denken?

Met The Amsterdam Project, The Rotterdam Project en Beau Five Days Inside legt Van Erven Dorens niet alleen de vinger op de gevoelige plek, maar probeert hij ook daadwerkelijk iets te veranderen. “De realiteit is echt wreed in een hele rijke samenleving en die wil ik graag laten zien.” Oorlogsveteranen, ouderen, 400.000 kinderen die in armoede opgroeien, asielzoekers, Beau trekt zich hun lot allemaal aan en gaat er nieuwe tv-programma’s over maken. De brallende entertainer en showman van weleer is een invoelende, activistische documentairemaker geworden met een enorme gunfactor. En dat is meer dan genoeg om zich Omroepman van het Jaar 2018 te mogen noemen.

De winnaars

De lijst met Omroepmannen en –vrouwen van het Jaar ziet er in chronologische volgorde als volgt uit:

1991                          Boudewijn Paans

1992                          Aart Geurtsen

1993                          Freddy Thyes

1994                          Lejo Schenk

1995                          Paul Witteman

1996                          Fons van Westerloo

1997                          Joop van den Ende

1998                          Burny Bos

1999                          John de Mol

2000                          Frits Barend & Henk van Dorp

2001                          Arthur Valkieser

2002                          Cathy Spierenburg

2003                          Peter R. de Vries

2004                          Gerard Timmer

2005                          John de Mol

2006                          Paul de Leeuw

2007                          Ton F. van Dijk

2008                          Tina Nijkamp

2009                          Linda de Mol

2010                          Erland Galjaard

2011                          John de Mol

2012                          Matthijs van Nieuwkerk

2013                          Bert Habets

2014                          Jan Slagter

2015                          Humberto Tan

2016                          Floortje Dessing

2017                          Eva Jinek

2018                          Beau van Erven Dorens

In BM 379 komt Beau van Erven Dorens uitgebreid aan het woord. Hij siert ook de cover van het blad, dat vanaf 13 december eenmalig verkrijgbaar is in de losse verkoop. Behalve voor de Omroepman van het Jaar heeft de extra dikke editie van hét mediavakblad ook plaats ingeruimd voor onder andere een interview van Harm Edens met NOS-directeur Gerard Timmer en voor Wendy van Dijk in de serie Vakvrouw.

Bron: BM

Bericht delen