Dinsdag 16 januari 2018

BBC schakelde privé-detectives in

De BBC heeft toegegeven dat de omroep privé-detectives heeft gebruikt om aan nieuwsverhalen te komen. Dat kwam aan het licht na een intern onderzoek naar de journalistieke methodes die de BBC hanteert. Algemeen directeur Mark Thompson verdedigt de praktijk. Tijdens een vergadering met de BBC Trust verklaarde hij dat de detectives “doorgaans werden gebruikt voor toezicht of het vrijwaren van de veiligheid van journalisten.”

Hij gaf echter ook toe dat ze soms werden ingeschakeld om “de handel en wandel of de identiteit te achterhalen van individuen die relevant zijn voor het openbaar belang”. De voorbije maanden kwamen Britse kranten onder vuur te liggen omdat ze privé-detectives gebruikten.

De BBC gelastte een intern onderzoek in de nasleep van het afsluiterschandaal van de krant News of the World. De onderzoekers vonden geen bewijzen van het hacken van telefoons of computers, noch van omkoperij door journalisten van de BBC. Toch staan in het rapport aanbevelingen om de journalistieke richtlijnen voor BBC-journalisten aan te passen.

Bron: HLN

Bericht delen