Dinsdag 16 januari 2018

'BBC-programma over Amazone-stam in scène gezet'

Een serie televisieprogramma’s over een Amazone-stam, uitgezonden door de BBC, is ‘in scène gezet, leugenachtig, verzonnen en sterk vertekend’. Dat zeggen twee deskundigen die zich in deze stam hebben gespecialiseerd. Zij deden de beschuldigingen over het programma Mark & Olly: Living with the Machigenga, waarin Mark Anstice en Olly Steeds enkele maanden verbleven in een dorp van de Matsigenka om te laten zien hoe het leven in een stam er aan toe gaat.

Ron Snell, die opgroeide bij de stam en antropoloog Glen Shepard, die 25 jaar heeft gewerkt met de Matsigenka en hun taal vloeiend spreekt, doen het programma echter af als ‘verzonnen’. Het programma werd vorig jaar zowel door het Amerikaanse Travel Channel als door de Britse BBC uitgezonden.

Shepard publiceerde zijn bevindingen over het programma in het wetenschapsblad Anthropology News. Hij beschuldigt de programmamakers ervan gesprekken met stamleden in scene te hebben gezet en verkeerd te hebben vertaald om het te laten lijken of de leden geobsedeerd zijn door seks.

Bron: AD

Bericht delen