Article header image

Bas Haan Journalist van het Jaar 2015

Villamedia heeft Bas Haan, verslaggever van televisieprogramma Nieuwsuur, uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2015. Haan krijgt de prijs voor zijn primeurs en meer dan uitstekende berichtgeving over de Teeven-deal.

Als gevolg daarvan traden minister Ivo Opstelten, Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en staatssecretaris Fred Teeven af. Onder meer premier Mark Rutte moest in de Tweede Kamer diep door het stof.

Haan heeft twee jaar gewerkt aan de zaak, waarbij hij te maken kreeg met forse tegenwerking van met name Teeven en Opstelten. Zij wilden de Kamer doen geloven dat het openbaar ministerie vijftien jaar geleden een juiste overeenkomst heeft gesloten met Cees H., een drugscrimineel. Haan, en later de commissie-Oosting, toonden echter aan dat het rijk via de deal meewerkte aan het witwassen van het vermogen van een drugscrimineel.

De jury van de Journalist van het Jaar bekroont Haan vanwege zijn enorme vasthoudendheid, zijn zorgvuldigheid en vanwege het maatschappelijke belang van zijn onderzoek. Haan liet de kijker zien dat de overheid in dit geval de beeldvorming liet prevaleren boven de werkelijkheid. Hij legde pijnlijk de machinaties van de politieke kopstukken in deze zaak bloot.

De journalist is zeer vereerd met de prijs. Het gedrag van de overheid kritisch volgen is de rode draad in zijn werk. “In dit geval wilden de bewindslieden de beeldvorming het van de waarheid laten winnen. Dat is niet gelukt”. Hij dankt zijn redactie voor de steun. “Ik ben blij en dankbaar dat Nieuwsuur ervoor kiest om dit soort tijdrovende onderzoeksjournalistiek maximaal te steunen en mogelijk te maken.”

Haan neemt woensdag 3 februari de prijs in ontvangst. Dat gebeurt in de raadszaal van de gemeente Hilversum met burgemeester Pieter Broertjes als gastheer. Nieuwsuur is een actualiteitenprogramma van NOS en NTR. Het programma wordt uitgezonden sinds het televisieseizoen 2010/2011.

Bron: Villamedia/Broadcast Magazine

Bericht delen