Banijay neemt EndemolShine over en wordt grootste televisieproducent
Zaterdag 26 oktober 2019

Banijay neemt EndemolShine over en wordt grootste televisieproducent

Productiebedrijf EndemolShine Group wordt overgenomen door de Franse Banijay Group. Dat heeft Banijay gemeld in een verklaring. Door de overname wordt de Franse televisiemaatschappij, die onder meer het programma Expeditie Robinson maakt, het grootste onafhankelijke tv-productiehuis ter wereld.

Wat er voor de overname is betaald, staat niet in de verklaring. Persbureau Bloomberg meldt dat het om zo’n 2 miljard euro gaat. Het hoofdkantoor van EndemolShine staat in Amsterdam en is in handen van Disney en investeerder Apollo Global Management. De EndemolShine Group is producent van onder meer Big Brother, Ik Vertrek, Miljoenenjacht en Goede Tijden, Slechte Tijden.

Het bedrijf staat al anderhalf jaar te koop. Meerdere geïnteresseerde partijen haakten af, vanwege de hoge vraagprijs en de schulden van het Brits-Nederlandse bedrijf. Endemol werd in de jaren 90 opgericht en is een fusie van de tv-bedrijven van Joop van den Ende en John de Mol. In 2014 ontstond EndemolShine door de samenvoeging van de productiemaatschappijen Endemol, Shine en Core Media.

De circa 2 miljard euro die Banijay Group wil betalen voor EndemolShine is minder dan de bedragen die vorig jaar werden genoemd. Het Franse bedrijf zou Endemols schuld van circa 1,75 miljard euro overnemen, plus 250 miljoen betalen voor het eigenlijke tv-bedrijf.

Bron: NOS/BM

Bericht delen