Dinsdag 16 januari 2018

Award voor Babeth van Loo

Kunstenaar en filmmaker Babeth Van Loo krijgt vrijdag in Bangkok de Outstanding Woman in Buddhism Award 2013 uitgereikt. De prijs wordt elk jaar toegekend aan een vrouw die zich inzet voor vrede, diversiteit en de erkenning van boeddhistische vrouwen en meisjes.

Volgens het comité heeft Van Loo hier op een creatieve manier verschil in gemaakt. Onder meer door de oprichting van de Boeddhistische Omroep Stichting, BOS, de eerste en enige Boeddhistische omroep in de Westerse wereld.

Van Loo begon haar carrière op de filmacademie in New York, waar zij, na haar afstuderen in 1977 meerdere films maakte met en over haar leraar, de Duitse kunstenaar Joseph Beuys. Sindsdien heeft zij talloze documentaires gemaakt op het gebied van kunst, muziek en spiritualiteit. Zo was zij onder meer verantwoordelijk voor de coproductie en regie van de veelbekroonde PBS documentaire Haïti: Killing The Dream (1992).

Van Loo’s films, installaties en nieuwe mediaprojecten zijn wereldwijd tentoongesteld en opgenomen in de collecties van onder andere Musee Beaubourg in Parijs, het Museum of Modern Art in New York; Sammlung Neue Galerie in Berlijn.

Op dit moment produceert zij samen met producent Pieter van Huystee de film Het Innerlijke Landschap (regie: Frank Scheffer), over de Chinese componist Guo Wenjing. In hoeverre laat een moderne kunstenaar als hij zich in deze dynamische tijd nog leiden door oude spirituele en ethische tradities? De film wordt eind 2013, begin 2014 uitgezonden door de Boeddhistische omroep.

Bron: PVHFilm/Broadcast Magazine

Bericht delen