Woensdag 17 januari 2018

AVROTROS eert Toon Hermans op tv en radio

Op 17 december 1916 werd Toon Hermans, één van de grootste theaterpersoonlijkheden van de vorige eeuw, geboren. Precies 100 jaar later brengt AVROTROS op tv en radio een ode aan hem met documentairereeks 100 jaar Toon Hermans, zijn musicalliedjes op NPO Radio 5 en op oudejaarsdag het 100 jaar Toon Hermans Gala.

Het werk van Hermans is alom bekend en geprezen, maar ook zijn persoonlijk levensverhaal is zeer bijzonder. Dat verhaal vormt de leidraad voor een documentaireserie. In een persoonlijk gesprek met Cornald Maas vertellen Karin Bloemen, Richard Groenendijk, Alex Klaasen, Martine Sandifort en Lenette van Dongen over hun fascinatie voor Toon. Zij nemen ieder een periode uit zijn leven onder de loep. Door de locaties te bezoeken die bepalend waren in zijn leven, leren we de mens Toon Hermans beter kennen. De verhalen worden omlijst met unieke foto’s uit het familiearchief en fragmenten van weleer.

Karin Bloemen reist af naar zijn geboortedorp Sittard en leert meer over zijn moeilijke jeugd en zijn allesoverheersende droom om artiest te worden. Martine Sandifort bezoekt Amsterdam en Rotterdam. De oorlogsjaren, de ontmoeting en bruiloft met zijn grote liefde Rietje en de totstandkoming van de eerste one man show van Nederland komen voorbij. Alex Klaasen neemt de periode van zijn doorbraak in Nederland na zijn eerste tv-optreden bij de AVRO onder de loep. Hij reist in het spoor van Toon naar de stad waar hij zijn Europese doorbraak had: Wenen. Na Europa moet Amerika volgen, maar Toon trekt aan de vooravond van zijn debuut op Broadway de stekker uit dit avontuur. Bewonderaar Richard Groenendijk probeert in New York meer te weten te komen over deze roerige periode. Lenette van Dongen richt zich ten slotte op de periode waarin Toon grote successen boekte en volle zalen trok, maar ook met een depressie kampt en zijn grote liefde Rietje verliest.

Op NPO Radio 5 brengen Noortje Herlaar, Karin Bloemen, Frank Lammers, Frits Lambrechts, Rob van de Meeberg en Sjors van de Panne de vergeten musicalliedjes die Toon Hermans in de jaren ’50 schreef tot leven. Radiopresentator Jacques Klöters ontdekte tijdens het schrijven van zijn biografie in de muziekbibliotheek van de omroep de vergeten achttien musicalliedjes van Toon. Deze schreef hij tijdens een rondreis in Amerika, waar hij met dit voor hem onbekende genre in aanraking kwam. De vondst van deze eerste Nederlandse musicalliedjes deed in 2013 veel stof opwaaien. Nu worden ze voor het zondagochtendprogramma De Sandwich door deze hedendaagse artiesten, op door het Metropole-orkest ingespeelde muziek, opnieuw ingezongen. De koorpartijen zijn gezongen door de zangers van Het Groot Omroepkoor. Het muzikale uur wordt ingeleid door Jacques Klöters

Artiesten als Freek de Jonge, Wende, Hadewych Minis, Chantal Janzen en Paul van Vliet brengen op oudjaarsavond in een feestelijk programma een hommage aan Toon Hermans. Dit doen zij op de plek waar hij maar liefst 550 keer voor een uitverkochte zaal stond: Carré. Cornald Maas leidt het gala in.

Bron: AVROTROS/Broadcast Magazine

Bericht delen