Dinsdag 16 januari 2018

AVRO en Parool willen lokale tv in Amsterdam maken

De AVRO en het Parool overwegen televisie te gaan maken in Amsterdam. Beide nieuwsorganisaties hebben de gemeente vandaag laten weten geïnteresseerd te zijn in het vervullen van de rol van lokale nieuwszender. AT5 heeft die rol nu.

Frits Campagne, uitgever van Het Parool, had in 2007 een uitgewerkt plan om met AT5 te gaan samenwerken. Dat liep toen stuk. Ook nu kijkt Campagne nadrukkelijk naar mogelijkheden voor samenwerking met andere partijen. “Daarover zijn we druk in gesprek.” Hij bevestigt dat de AVRO één van die partijen is.

Net als Campagne heeft ook AVRO-directeur Willemijn Maas nog vragen over de procedure die de gemeenteraad gaat volgen. Verder is het onduidelijk aan welke criteria moet worden voldaan om voor financiering in aanmerking te komen. Maas: “Als dat duidelijk is en werkbaar, gaan we een plan maken.” Met welke lokale partij dat gaat gebeuren, is nog onduidelijk. “Wij staan voor iedereen open.”

De gemeenteraad besloot in december vorig jaar de bijdrage voor AT5 te verhogen van 3,3 miljoen naar 4,25 miljoen voor 2011 en 2012. Voor de gemeentelijke bijdrage vanaf 2013 werd toen besloten een competitie tussen geïnteresseerde partijen uit te schrijven. Met RTV Noord-Holland en AT5 zelf hebben zich nu vier partijen gemeld.

Of een andere partij de opdracht en daarmee de gemeentelijke financiering wordt gegund, is onzeker. De stadszender geniet grote populariteit op het stadhuis. Zo zei burgemeester Eberhard van der Laan onlangs ‘als vriend van AT5’ het ‘dood- en doodzonde’ te vinden als de zender zou verdwijnen. In juni praat de raad over de toekomst van de nieuwsvoorziening.

Bron: Parool/Broadcast Magazine

Bericht delen