Dinsdag 16 januari 2018

Arian Buurman: publieke omroep laat geld liggen

Ster-directeur Arian Buurman vindt dat de publieke omroep veel meer moet doen om (extra) geld binnen te halen. De directeur van Ster constateert dat daarvoor genoeg mogelijkheden zijn, die nu niet worden benut.

“In tijden van bezuiniging en een dalende advertentiemarkt op radio en televisie ben je verplicht op zoek te gaan naar manieren om de inkomsten op peil te houden of uit te breiden,” zegt Buurman in de aprileditie van Broadcast Magazine.

In een uitgebreid interview met Ton F. van Dijk doet de Ster-directeur een dringende oproep. “Ik vind dat er nu iets moet gebeuren. Je kunt niet je ogen sluiten voor grote veranderingen. Het moet sneller en beter.” Buurman vraagt zich af of ze niet harder met de vuist op tafel moet slaan, maar “dat pleidooi heb ik wel gehouden. Om het binnen de publieke taak zo slim mogelijk te doen. Wij mogen bijvoorbeeld tien procent van de zendtijd vermarkten. Maar dat halen we niet. We zitten op ongeveer zeven procent. Sterker nog: we hebben de laatste tijd juist minder minuten tot onze beschikking gekregen.”

Die constatering, gevoegd bij het feit dat de digitale strategie niet helder genoeg is en de publieke omroep de eigen doelstellingen in de doelgroep 20-49 niet haalt, zorgt er volgens Buurman voor dat “wij onze verzilvercapaciteit niet kunnen maximaliseren.” Zonder dat ze exacte bedragen wil noemen – Van Dijk suggereert 50 miljoen – is het wel zeker dat de Ster (en dus de NPO) nu tientallen miljoenen misloopt.
Buurman: “Wij hebben ons huiswerk gedaan. Ik ga niet over de prioriteiten van de NPO. Ik vind het niet chique om openlijk kritiek te uiten. Ik vertel mijn verhaal binnenskamers. Misschien ben ik wel te chique. Laat duidelijk zijn: ik vind dat er iets moet gebeuren. En ik geloof niet dat er iemand aan twijfelt dat ik dat vind.”
Het interview met Arian Buurman in de serie Captains of Media is te lezen in de aprileditie van Broadcast Magazine. Nog geen abonnee? Klik hier.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen