Apollo 11-film in IMAX-formaat
maandag 20 mei 2019

Apollo 11-film in IMAX-formaat

In de vijftig jaar sinds de eerste maanlanding zijn de zwartwit-beelden van twee rondhoppende schimmen, Neil Armstrong en Edwin ‘Buzz’ Aldrin, zo eindeloos vaak herhaald dat we ze wel kunnen dromen. En ruimtevaartfans kennen al helemaal iedere pixel van de missie.

Dat er nog blikken vol nog nooit vertoonde filmbeelden van de historische maanvlucht in de archieven lagen wist na vijf decennia bijna niemand meer. Ze zijn te zien in de nieuwe documentairefilm Apollo 11, die vanaf 21 mei in groot IMAX-formaat in het Omniversum in Den Haag draait.

Filmmaker Todd Douglas Miller ontdekte de vergeten filmspoelen toen hij het Amerikaanse nationaal archief vroeg of er misschien nog iets meer was overgebleven dan de grijsgedraaide beelden van de missie. Er bleken nog 165 bijna ongebruikte filmspoelen van het hele Apolloproject te liggen, waarvan 61 over Apollo 11.

Milllers team vond niet alleen filmbeelden, maar ook geluid: NASA had de conversaties van de vluchtleiding onder elkaar en met de bemanning trouw opgenomen op een 30-sporenrecorder. Er moest een speciale scanner worden gebouwd om de filmbeelden op ultrahoge resolutie te digitaliseren. Het geluid bij de film leverde al evenveel kopzorgen op. Miller en zijn team moesten zo’n 11.000 uur aan gesprekken van Mission Control in Houston afluisteren om de fragmenten te vinden die de moeite waard waren.

De documentaire Apollo 11 van 50 minuten draait vanaf 21 mei in het Omniversum in Den Haag in IMAX-formaat. De 90 minuten lange bioscoopversie van de film, op normaal formaat, is vanaf 27 juni in diverse bioscopen te zien. CNN zendt Apollo 11 in de zomer ook op tv uit.

Bron: NOS/BM

Bericht delen