Als je later groot bent wint VPRO-documentaireprijs 2019
vrijdag 5 juli 2019

Als je later groot bent wint VPRO-documentaireprijs 2019

De VPRO-documentaireprijs 2019 is vrijdag 5 juli uitgereikt aan de crew van Als je later groot bent. De prijs wordt voor de twaalfde keer door de VPRO uitgereikt aan de beste eindexamendocumentaire van de Nederlandse Filmacademie.

Als je later groot bent beschouwt de werkende mens gedurende een werkdag. De stilte en afstand binnen de film creëren een absurdistisch portret dat je je af doet vragen wat het betekent om mens te zijn in een door werk gedreven samenleving.

Volgens de jury, bestaande uit Bella Boender (coördinator programma-ontwikkeling), Yaniv Wolf (eindredacteur 2Doc.nl) en Barbara Truyen (hoofd documentaire VPRO), wordt de visie van de filmmaker in Als je later groot bent op een zeer geslaagde manier verbeeld. ‘De beeldtaal wordt consequent doorgevoerd en de muziek en het ritme van de montage brengen een mooie emotionele gelaagdheid. Met minimale middelen krijgt de kijker de ruimte om zelf na te denken over hoe we in het leven staan.’

De crew van Als je later groot bent bestaat uit Max Baggerman (regie), Tessel Jonkers, Jana Mucek, Jesse van der Pluijm (productie), Tom Enzler (cinematografie), Wies Hundling (montage), Björn Hoogland (geluidsontwerp), Dennis Sanders (geluidsopname), Andrea de Jonge (mixage), Annelotte Coster (componist), Thomas van Noort (dramaturgisch advies).

Met de VPRO-documentaireprijs wil de VPRO jong documentairetalent stimuleren. De prijs wordt toegekend aan het team dat op de Nederlandse Filmacademie de beste eindexamendocumentaire realiseert. De jury kijkt altijd naar het geheel. Hoe komen alle verschillende afstuderende disciplines binnen de documentaire tot zijn recht? De prijs bestaat uit een Golden Ticket naar een documentairefestival. Hier kunnen de makers inspiratie opdoen, films bekijken, masterclasses volgen en krijgen zij een introductie in de internationale documentairemarkt.

Bron: VPRO/BM

Bericht delen