Ali B. gaat in Ali’s Mensentuin de strijd aan tegen vooroordelen
maandag 3 juni 2019

Ali B. gaat in Ali’s Mensentuin de strijd aan tegen vooroordelen

Ali’s Mensentuin is een sociaal experiment en emotainment in één. Ali B. onderzoekt elke week de eigenaardigheden én overeenkomsten van mensen in vijf aparte hokken in de mensentuin van Nederland. Ali’s Mensentuin is ontwikkeld door Talpa Content en te zien bij SBS6, wekelijks vanaf maandag 10 juni om 21.30 uur.

Vijf groepen mensen waarover we allemaal wel een mening, misschien zelfs wel een vooroordeel hebben: Surinaamse moeders, bikers, minima, boeren of sekswerkers. Groepen die ogenschijnlijk helemaal niets met elkaar delen, die soms zelfs vijandelijk of angstig tegenover elkaar staan. Maar verschillen ze echt zo van elkaar? Sterker nog: is er misschien zelfs iets wat ze delen? Als er iemand is die daar achter kan komen, dan is dat natuurlijk wel de grote mensenknuffelaar en verbinder Ali B.

Het experiment vindt plaats in een grote studio waar letterlijk vijf hokken staan met elk een aparte groep mensen erin. In het midden is een groot plein. Ali B. stelt uitdagende, persoonlijke en soms zelfs indringende vragen: ‘Wie is er mantelzorger (geweest)’, ‘Wie heeft er een fobie die zijn leven beheerst’, ‘Wie is er uit de kast gekomen’ of ‘Wie is er wel eens eenzaam?’ Iedereen die zich aangesproken voelt, stapt het marktplein op om zich bij Ali te voegen. Hier ziet de carrièrevrouw dat de gabber en de gay ook wel eens gepest zijn in het verleden, net als zij. Dat schept onmiddellijk een band. En begrip.

Elke vraag en elke ontmoeting heeft maar één doel: alle groepen, en natuurlijk de kijker, duidelijk maken dat we – ondanks totaal verschillende uiterlijke kenmerken – veel meer delen dan we denken. Er is veel meer wat ons verbindt, dan wat ons anders maakt. Ali B. maakt met Ali’s Mensentuin universele menselijke problemen bespreekbaar, neemt angsten bij en vóór elkaar weg en verbindt.

Bron: Talpa/BM

Bericht delen