OM eist werkstraf van 120 uur tegen Alberto Stegeman
maandag 24 februari 2020

OM eist werkstraf van 120 uur tegen Alberto Stegeman

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag een werkstraf van 120 uur tegen Alberto Stegeman geëist. De presentator plaatste voor het programma Undercover in Nederland in 2018 een koffer in een eetzaal van een militaire kazerne in het Gelderse Oldebroek.

De programmamaker moest maandag voor de rechter verschijnen om zich te verantwoorden voor het achterlaten van de koffer, die werd aangemerkt als nepbom. Van de 120 uur zijn 40 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar, meldt het OM.

Als Stegeman binnen deze tijd opnieuw een strafbaar feit pleegt, moet hij deze veertig uur alsnog uitvoeren. De uitspraak volgt op 9 maart aanstaande. Zijn advocaat wilde vrijspraak bepleiten. De raadsman vindt dat Stegeman als journalist heeft gehandeld en de nepbom heeft geplaatst om een misstand aan de kaak te stellen.

Met het achterlaten van een nepbom overschreed Stegeman volgens justitie een strafrechtelijke grens en kan hij geen beroep doen op de journalistieke uitzondering. Het OM stelt dat ‘juist echte bommen vanuit de buitenzijde niet als zodanig herkenbaar zijn’.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen