Dinsdag 16 januari 2018

Agentschap Telecom actief tijdens Tour de France

Om te zorgen dat ook bij de Tour de France zonder zorgen gebruik kan worden gemaakt van draadloze communicatie, zet Agentschap Telecom weer alle zeilen bij. Van 1 tot en met 5 juli is het een drukte van belang in de ether tussen Utrecht en Zeeland.

Was de troonswisseling in 2013 al een hele uitdaging voor het agentschap, de organisatie van de twee dagen Tour in Nederland is een keer zo groot. Maar liefst 900 tijdelijke extra frequenties zullen gebruikt gaan worden en 75 tijdelijke vergunningen zijn inmiddels afgegeven. Aan wielerploegen, media over de hele wereld, de Franse Tourorganisatie, side-events, enzovoorts. Er zijn zelfs zoveel vergunningen aangevraagd voor draadloze videoverbindingen, dat deze band helemaal vol is.

Ook voor de finish op de Neeltje Jans in Zeeland wordt het spannend. In dit dunbevolkte en afgelegen gebied wordt extra capaciteit door telecompartijen bijgeplaatst om al het telecomverkeer goed te kunnen afhandelen. Zo is voor de live tv-uitzendingen heel veel  frequentieruimte noodzakelijk. Maar ook de smartphones van de 10-duizenden verwachte bezoekers leggen een forse claim op het beschikbare spectrum.

Agentschap Telecom is al in 2014 begonnen met de voorbereidingen voor de Tour. Vanaf 1 juli zijn er 16 medewerkers op pad. In vijf dagen worden alle media, wielerploegen en reclamekaravaan gecontroleerd of ze hun apparatuur op de juiste frequenties hebben staan. Het agentschap is bij de start op 3 juli aanwezig in Utrecht om op zeer beperkte schaal op basis van ‘best effort’ nog vergunningen te verlenen. Bij de Jaarbeurs in Utrecht is een speciale ‘zone technique’ ingericht. Hier zullen de Franse en Belgische collega-toezichthouders onder regie van het agentschap apparatuur controleren.

Bron: Agentschap Telecom

Bericht delen