Dinsdag 16 januari 2018

'Amusement en sport blijven bij publieke omroep'

Het ledencriterium voor publieke omroepen moet verdwijnen, adviseert de Raad voor Cultuur. Ook moet het publieke bestel openstaan voor andere partijen en makers. Het adviesrapport van de raad werd donderdagmorgen door Inge Brakman aangeboden aan staatssecretaris Sander Dekker van OCW. 

De inhoud van het rapport was al grotendeels uitgelekt. De Nederlandse publieke omroepen verliezen deels hun recht op zendtijd en gegarandeerd programmabudget. Zij moeten zich omvormen tot ‘productiehuizen’. De publieke omroep moet worden opengesteld voor bedrijven en organisaties van buiten, die zonder tussenkomst van een omroep ook programma’s kunnen leveren. Per genre beslist een hoofdredacteur, gesteund door een redactie, wat voor soort programma’s er op Nederland 1, 2 en 3 komen. Omroepen en buitenstaanders kunnen hier op intekenen.

Amusement behoudt een rol bij de publieke omroep. Volgens de raad moeten programma’s goed genoeg zijn voor en passen bij de taken van de publieke omroep. ‘Het idee dat de publieke omroep niets mag doen wat ook maar enigszins lijkt op wat commerciële omroepen doen, maakt van de publieke omroep een heel smal systeem. Dat zal per definitie slechts een klein aantal mensen bereiken en zijn legitimatie en draagvlak ineen zien schrompelen’, aldus het rapport.

De Raad voor Cultuur is geen tegenstander van sport: ‘Alle voetbalrechten voor veel geld kopen – als dat al zou kunnen – is niet wenselijk, maar de publieke omroep verbieden voetbal uit te zenden is dat ook niet: het samenvatten van de nationale competitie, het volgen van het Nederlands elftal, is heel goed mogelijk binnen de kernwaarden die wij beschrijven. Sport is immers ook identiteit, is ook verbindend.’

De raad wil ruimte scheppen voor experimenten waarin private dag- en nieuwsbladen kunnen samenwerken met regionale omroepen. ‘Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van coöperaties die content leveren aan omroepen, kranten en nieuwsbladen en ook aan nieuwe journalistieke initiatieven.’

Staatssecretaris Dekker liet tijdens de presentatie weten dat voor de zomer een kabinetsreactie zal komen op het rapport.

Bron: Broadcast Magazine

Foto: Arian Buurman (Ster)

Bericht delen