Dinsdag 16 januari 2018

Adriaan van Dis voor VPRO naar Israël

Adriaan van Dis vestigt zich midden volgend jaar voor de VPRO in Jeruzalem. Hij gaat er een halfjaar wonen en onderzoeken hoe het is om daar te leven en te werken. Standplaats zonder standpunt is in het voorjaar van 2017 te zien bij de VPRO op NPO2.

“Ik wil mijzelf ‘ontkooien’. Buiten mijn vertrouwde sociale kring stappen,” zegt Van Dis over zijn nieuwe televisieproject. “Ik zal luisteren naar zinnige liberalen die mij het lastige Israël uitleggen, maar ook aankloppen bij orthodoxen, Russische immigranten en bevlogen Amerikaanse joden die zich op de Westbank en Golanhoogten vestigen, of bij Fransen die hun land verlieten omdat ze zich bedreigd voelen door geradicaliseerde jongeren uit de buitenwijken. Uiteraard zoek ik ook contact met in Israël wonende Arabische minderheden.”

Van Dis wil het land uitgebreid bereizen en zo zijn betrokkenheid onderzoeken. Waar komt zijn band met Israël vandaan? Wat doet wonen in een bedreigd land met hooggestemde idealen? “Het zijn gevoelens die ik deel met een generatie en die bepalend zijn voor de dubbelzinnige houding van het westen. Meten we het land met twee maten? Waarom volgen we Israël kritischer dan Saoedi Arabië? Afwijzen is makkelijk. Inleven daar gaat het om.”

De serie wordt geproduceerd door Sarphatimedia, in coproductie met de VPRO. De regie is in handen van Hans Pool.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen