Adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk weg bij AT5 na conflict met directie
zaterdag 24 april 2021

Adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk weg bij AT5 na conflict met directie

Adjunct-hoofdredacteur Hélène Pronk vertrekt bij de Amsterdamse omroep AT5. Dat heeft zij vrijdag bekendgemaakt.

Pronk stopt per direct met haar werkzaamheden. Pronk lag in conflict met de directie over de journalistieke koers van de Amsterdamse zender.

In een eerste reactie laat Pronk weten het afgelopen jaar keihard geknokt te hebben voor het voortbestaan van AT5. “Ik heb gestreden voor de onafhankelijke nieuwsverslaggeving. Journalistiek is voor mij: waarheidsvinding, de macht kritisch volgen, verhalen vertellen en er zijn als het ertoe doet. Dat zijn de kernwaarden van AT5. Een nieuwszender, de ogen en oren van de stad, voor en door de Amsterdammers.”

Redactie voelt zich ‘journalistiek onthoofd’
De redactie van AT5 laat in een reactie aan NH Nieuws weten dat er grote onvrede heerst over het vertrek van Pronk. “Met het in onze ogen onnodige vertrek van de adjunct-hoofdredacteur is er niemand die op dit moment de inhoudelijke koers uitzet, wat voor nu en in de nabije toekomst voor een acuut en zeer zorgelijke situatie op de redactie zorgt.” Daarnaast geeft de voltallige redactie aan zich ‘journalistiek onthoofd’ te voelen door het vertrek van Pronk. AT5 heeft overigens al geruime tijd geen hoofdredacteur.

Volgens Alphons Martens, directeur van AT5, is de beslissing niet over een nacht ijs gegaan. Volgens hem heeft zo’n besluit grote impact op een kleine organisatie als AT5. Volgens Martens zal zo snel mogelijk gezocht worden naar iemand die als opvolger aan de slag kan. Hélène Pronk was sinds 1996 werkzaam bij AT5 en werkte als redacteur, eindredacteur en adjunct-hoofdredacteur bij de zender. Sinds 1 maart werken de redacties van NH Amsterdam en AT5 intensief samen.

Bron: NH Nieuws/BM

Bericht delen