Dinsdag 16 januari 2018

Achter gesloten deuren verkocht in VS

Producent Jasper van der Schalie heeft zijn scripted-realityserie Achter gesloten deuren verkocht aan de Verenigde Staten. Vanaf 8 april wordt de reeks daar onder de titel I love you but I lied uitgezonden op vrouwenzender LMN, onderdeel van een van de grootste kabelnetwerkbedrijven in de VS, A&E Networks.

In Achter gesloten deuren (bij ons sinds 2012 te zien op Net 5) worden opmerkelijke, waargebeurde verhalen nagespeeld door onbekende acteurs en gedraaid op een reportageachtige wijze. De verkoop is opvallend, omdat uit Nederland meestal alleen grote televisieshows worden gekocht.

Van der Schalie zette met zijn productiehuis Stepping Stone het fenomeen ‘scripted reality’ op de kaart. Hij maakte ook het soortgelijke Overspel in de Liefde, eveneens uitgezonden op Net 5. Voor de VS is I Love You But I Lied een eerste kennismaking met het genre. De producent eerder in het AD: “Zet een geschoolde acteur neer en het wordt vaak te dramatisch. Terwijl kijkers juist op zoek zijn naar herkenning. Naar echte emoties en verhalen om mee te leven. Verder zijn mensen gewend geraakt aan zelf filmpjes maken, YouTube kijken, die reportageachtige manier van filmen draagt bij aan het realiteitsgevoel.”

Kort na de lancering van Achter gesloten deuren in Nederland, kwamen de waargebeurde verhalen per telefoon of email binnen bij Stepping Stone. Van der Schalie: “Wij beloven discretie. Kijkers zijn blij dat ze hun verhaal kwijt kunnen. Soms vinden wij dat te ver gaan, als het gaat om misbruik of criminaliteit. We verwijzen de afzender door naar de politie of een hulpverlenende instantie.”

Net 5 zendt momenteel alleen nog herhalingen van de serie uit. Op NPO 3 wordt de scripted reality jeugdserie Brugklas dagelijks uitgezonden. Volgens Van der Schalie is het genre in Nederland nog lang niet dood. “Wij zijn in die hoek nog wel bezig, er wordt door zenders ook veel naar gevraagd.”

Bron: Stepping Stone/Broadcast Magazine

Bericht delen