Dinsdag 16 januari 2018

75 jaar Februaristaking live bij NOS

De NOS besteedt donderdag in twee live uitzendingen aandacht aan de herdenking van de Februaristaking. Het is 75 jaar geleden dat de staking uitbrak. In de middaguitzending wordt rechtstreeks verslag gedaan van de herdenking bij de Dokwerker, inclusief toespraken van burgemeester Eberhard van der Laan en Joost Prinsen.

In de avonduitzending wordt niet alleen teruggeblikt, er zijn ook reportages over de activiteiten rond de herdenking. Burgemeester Van der Laan is te gast, evenals onderzoeker en schrijver Annet Mooij.

Op 25 februari en 26 februari 1941 legden tienduizenden mensen het werk neer uit protest tegen de Jodenvervolging in Europa in Amsterdam. ‘Staakt! Staakt Staakt!’ stond er boven het manifest dat werd verspreid na twee razzia’s waarbij 427 joodse mannen werden opgepakt. Trams bleven staan. Winkels sloten de deuren. Gemeentelijke diensten, kantoren, scheepswerven, confectieateliers en metaalbedrijven lagen stil. Deze proteststaking breidde zich uit naar andere steden en is de geschiedenis in gegaan als de Februaristaking. Elk jaar is er een ceremonie bij het standbeeld van de Dokwerker op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam.

De eerste uitzending is van 16.00 tot 17.50 uur op NPO 1. De tweede uitzending is van 20.30 tot 21.05 uur op NPO 2. Rob Trip neemt van beide uitzendingen de presentatie voor zijn rekening.

Bron: NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen