50 jaar Fabeltjeskrant in Beeld en Geluid
zondag 12 augustus 2018

50 jaar Fabeltjeskrant in Beeld en Geluid

Koos Postema spreekt op 29 september bij Beeld en Geluid met de makers van vroeger en deskundigen van nu over de kracht en impact van de tv-serie Fabeltjeskrant. Ook is er een boekpresentatie en een sneak preview van de nieuwe 3D Fabeltjeskrant-animatieserie.

Vijftig jaar geleden las Meneer de Uil voor het eerst voor uit de Fabeltjeskrant. Generaties kijkbuiskinderen groeiden op met Bor de Wolf, Juffrouw Ooievaar, Lowieke de Vos en al die andere dieren uit het Grote Dierenbos. ‘Hatsjikidee’, ‘Tuut-tuut-tuut-tuut’ en natuurlijk ‘Oogjes dicht en snaveltjes toe’ zijn gevleugelde uitspraken die voor altijd in het collectieve geheugen staan gegrift.

De succesvolle animatieserie kan gezien worden als een spiegel van de samenleving uit de jaren zestig, zeventig en tachtig. Met afleveringen rondom het Songfestival, vakantiespreiding, de paspoortenkwestie, de dierentelling en antidepressiva. En wat te denken van de fabels die indirect naar de Tweede Wereldoorlog verwijzen?

Tijdens de bijeenkomst is tevens de boekpresentatie van Hallo Meneer de Uil, 50 jaar Fabeltjeskrant (Patrick Bremmers, uitgeverij Rubinstein). Dit boek vertelt het complete verhaal van de totstandkoming van dit tv-instituut, de dieren uit Fabeltjesland en de mensen achter de schermen.

De bijeenkomst bij Beeld en Geluid vindt plaats op zaterdag 29 september vanaf 11.00 uur. Reserveren is hier mogelijk.

Bron: Beeld en Geluid/BM

Bericht delen