Dinsdag 16 januari 2018

4,5 miljoen kijkers voor gesprek koningspaar

Ruim 4,5 miljoen mensen hebben woensdagavond gekeken naar het interview met prins Willem-Alexander en prinses Máxima. De NOS behaalde op Nederland 1 2.994.000 kijkers, terwijl 1.564.000 kijkers het gesprek zagen op RTL 4.

Dat blijkt uit de gegevens van Stichting KijkOnderzoek. Het interview met het aanstaande koningspaar werd verzorgd door Mariëlle Tweebeeke (NOS) en Rick Nieman (RTL 4). De NOS deed de technische realisatie.

Volgens Rick Nieman gold geen enkele restrictie wat betreft de gestelde vragen. Er is nauwelijks gemonteerd. “We hadden teveel opgenomen, dus er moest wat uit. Maar er zijn geen grote geheimen achtergebleven op de vloer van de montagekamer. Ook geen kleintjes, trouwens”. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft niet bepaald wat er werd uitgezonden. “Dat hebben de NOS en RTL gedaan. De RVD moet wel toestemming geven voor de eindmontage, omdat premier Rutte nu eenmaal politiek verantwoordelijk is. Maar er was geen dictaat of verbod.”

De NOS heeft een expert van de NPO onderzoek laten doen naar de kijkcijfers, omdat de SKO ook de nabeschouwing van het interview, dat meteen na het interview werd uitgezonden, meetelt. Volgens de woordvoerster komt het gemiddelde kijkcijfer daardoor lager uit, omdat veel mensen zouden hebben weggezapt na het interview.

Volgens de NOS is het interview gevolgd door ruim 3 miljoen mensen op Nederland 1 en bijna 2 miljoen op RTL 4. Het nagesprek op Nederland 1 trok 2,5 miljoen kijkers, aldus de NOS.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen