31 grootverdieners bij NPO
donderdag 31 mei 2018

31 grootverdieners bij NPO

Bij de publieke omroep verdienden 31 presentatoren en omroepdirecteuren in 2017 meer dan een ministerssalaris van 181.000 euro. Opvallend is de nummer vier op de lijst van best verdienende omroepbestuurders: Dominique Weesie van Powned. Hij verdiende vorig jaar ruim 210.000 euro bij een omroep met elf medewerkers.

Dat meldt RTL Z, dat in de jaarverslagen van de omroepen dook. Daaruit blijkt dat veertien omroepbestuurders vorig jaar meer verdienden dan een minister. Paul Römer (NTR) verdiende in 2017 met bijna 230.000 euro het meest. Daarmee bleef hij Jan Slagter van omroep MAX, de nummer twee, ruim voor. Slagters beloning bestaat uit twee delen want hij is naast voorzitter ook nog presentator bij MAX. Van de totale beloning van bijna 220.000 euro is 14.750 euro voor presentatiewerkzaamheden.

Op nummer drie staat algemeen directeur van de NOS Jan de Jong. Zijn jaarsalaris was in 2017 213.000 euro. Hij verruilde in oktober de NOS voor voetbalclub Feyenoord en heeft dus slechts een deel van dit jaarbedrag ontvangen. De Jong wordt gevolgd door Dominique Weesie van omroep Powned. Hij verdiende slechts 124 euro minder dan de directeur van de NOS. Gecorrigeerd voor de presentatievergoeding van Jan Slagter staat Weesie zelfs op plek 3 van best verdienende omroepbestuurders. Weesie verdiende vorig jaar 212.756 euro.

Ook voor presentatoren geldt dit jaar een maximumsalaris van 181.000 euro. Verdient een presentator meer, dan moet dat in het jaarverslag worden vermeld. Anders dan bij bestuurders hoeft de omroep daarbij niet te melden om wie het gaat, alleen wat hij of zij afgelopen jaar verdiende. Uit onderzoek van RTL Z blijkt dat vorig jaar zeventien presentatoren bij de NPO meer verdienden dan de norm.

De absolute grootverdiener onder de presentatoren werkt bij BNNVARA.. Met een salaris van 580.000 euro verdient hij bijna twee keer zoveel als de nummer twee. Het gaat vrijwel zeker om Matthijs van Nieuwkerk. In totaal komt BNNVARA vier keer in de lijst voor. Een presentator verdiende 179.157 euro in de acht maanden dat hij in 2017 in dienst was. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk om dj Giel Beelen, die overstapte naar Veronica.

Nummer twee op de lijst met topverdieners komt van omroep AVROTROS. Afgaande op berichten uit het verleden zou het salaris van ruim 300.000 euro weleens bij RADAR-presentator Antoinette Hertsenberg kunnen horen. In totaal komt ook AVROTROS vier keer op de lijst voor. De omroep met de meeste grootverdieners onder de presentatoren is KRO-NCRV. In totaal verdienden vijf van hen in 2017 boven de ministersnorm. NOS en NTR hebben beiden een presentator boven de norm. Verder heeft MAX nog een grootverdiener (André van Duin?) voor 195.553 euro onder contract en ook mini-omroep Powned staat in de lijst. Presentator en verslaggever Rutger Castricum zit wat salaris betreft ruim onder zijn baas Dominique Weesie, maar met 196.585 euro nog altijd flink boven de ministersnorm.

Omroepen Human, WNL en VPRO ontbreken volledig op beide lijsten. Die omroepen hebben dus geen presentatoren of bestuurders die meer verdienen dan 181.000 euro. Hier is het volledige artikel bij RTL Z te lezen:

Bron RTL Z

Bericht delen