Dinsdag 16 januari 2018

'2011 wordt het jaar van al-Jazeera'

De Nederlandse Step Vaessen (46) werkt sinds 2006 vanuit Jakarta voor tv-zender al-Jazeera English. De zender hield tijdens de opstand in Egypte wereldwijd miljoenen kijkers aan het tv- én computerscherm gekluisterd door een permanente camera op het Tahrir-plein in Caïro te richten.

Die camera was cruciaal voor de omwenteling, meent Vaessen. “Zo’n dictator moet dan nog maar zien of ‘ie een bloedbad durft aan te richten”. Cyril Snijders stelde Step Vaessen een aantal vragen voor de website webjournalisten.nl.

Waar hebben CNN en BBC de slag verloren?

“De gedegen kennis van de regio en de timing van al-Jazeera zijn cruciaal geweest. We waren op het juiste moment op de juiste plek. En als een onderwerp eenmaal het stempel breaking story krijgt, dan gaan we er ook helemaal voor. Dan moet de rest van het nieuws wijken. Dat gebeurt niet bij de andere internationale zenders.”

Sinds het integraal uitzenden van toespraken van Bin Laden is al-Jazeera vaak betiteld als antiwesterse zender. Terecht?

“Spreekbuis van al-Qaeda, moslimzender met een geheime agenda, ik ken de vooroordelen. Ik zou zeggen: kijk naar onze reportages, dan zie je dat we andere soort zender zijn dan veel mensen denken. Al-Jazeera heeft hoge idealen. We kijken met andere ogen naar de wereld, brengen het zuiden naar het noorden en het oosten naar het westen. Bevolkingen die jarenlang zijn genegeerd door westerse media hebben we een stem gegeven. Daarom heb ik het gevoel: 2011 wordt het jaar van al-Jazeera.”

Bron: Webjournalisten.nl

Bericht delen