Dinsdag 16 januari 2018

12,5 jaar Taarten van Abel

Het jeugdprogramma Taarten van Abel bestaat 12,5 jaar. De VPRO viert dat zondag met een jubileumuitzending. Eregast is bakker Abel, alias Siemon de Jong, die met een aantal kinderen terugkijkt op hun taartbaksessie en bespreekt hoe het hen daarna is vergaan. Sanne Wallis de Vries is gastvrouw.

Taarten van Abel, gemaakt door productiemaatschappij Stormy Minutes voor de VPRO, is één van de meest succesvolle kinderprogramma’s van de Nederlandse televisie. Het programma is bekroond met onder meer de Cinekid Publieksprijs (2008), Gouden Stuiver (2011) en de Ere Zilveren Nipkow Schijf (2012).

De eerste uitzending van het programma was op 5 januari 2003. Sindsdien maakte banketbakker Siemon de Jong met maar liefst 162 kinderen een taart met een speciale reden voor een bijzonder persoon. Een groot deel van deze kinderen is aanwezig bij de jubileumuitzending, die wordt uitgezonden vanuit Monnickendam, waar Siemon geboren en getogen is. In het programma blikken kinderen terug op het openhartige gesprek dat zij destijds met Siemon voerden.

Ook wordt bakker Siemon toegesproken door fans van het programma, onder wie Plien en Bianca, Henk Schiffmacher, Birgit Schuurman, Thor Braun en Arjan Ederveen. Roos en de mannen (oud-collega’s van Villa Achterwerk) maken voor de gelegenheid een speciaal taartje voor Siemon. De uitzending wordt muzikaal opgeluisterd door de fanfare van Monnickendam.

Bron: VPRO/Broadcast Magazine

Bericht delen