Dinsdag 16 januari 2018

Wereldwijd protest met Soldaat van Oranje

De Nederlandse violist Gijs Kramers kan tevreden zijn. Steeds meer orkesten over de hele wereld geven gehoor aan zijn oproep om steun te betuigen aan de protesten tegen de Nederlandse bezuinigingen op cultuur. Subsidies zullen verdwijnen en daardoor worden verschillende orkesten in hun voortbestaan bedreigd.

Kramers, die in Londen musiceert bij het Philharmonia Orchestra, riep al zijn Nederlandse collega’s in het buitenland op om tijdens een concert de muziek te spelen die Rogier van Otterloo componeerde voor de verzetsfilm Soldaat van Oranje. Al twintig orkesten brachten de filmmuziek ten gehore, van Toronto tot Hongkong, allemaal op hun eigen manier.

Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro korten op de omroepbegroting. Als onderdeel daarvan wordt het budget van het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in 2013 gehalveerd, van dertig miljoen euro naar veertien miljoen.

Dat betekent dat de Radio Kamer Filharmonie zal verdwijnen. Het Metropole Orkest moet met een goed plan komen om zelfstandig te worden. Alleen dan komt het kabinet eenmalig met een geldbedrag over de brug.

Bron: NOS

Bericht delen