Dinsdag 16 januari 2018

Wereldomroep zegt luisteraars vaarwel

Radio Nederland Wereldomroep zendt vrijdag voor het laatst programma’s in het Nederlands uit. De omroep gaat zich vanaf volgend jaar richten op ‘het verspreiden van het vrije woord’ in landen waar geen persvrijheid is.

De Wereldomroep zal vooral programma’s maken voor landen in Afrika en in de Arabische wereld. Ook landen als China, Cuba en Venezuela behoren tot de doelgroep. De uitzendingen gebeuren in de taal van het ontvangende land.

De omroep moet van het kabinet drastisch reorganiseren en bezuinigen. Het jaarlijkse budget daalt van 46 naar 14 miljoen euro per jaar. Van de 350 werknemers worden er 270 ontslagen. Voor het personeel dat weg moet, is met de bonden een sociaal plan overeengekomen.

De omroep zwaait af met een 24-uursuitzending, die donderdagavond om 22.00 uur van start gaat. Daarin komen allerhande oudgedienden langs. De marathonuitzending wordt afgetrapt door presentator van het eerste uur Pim Reijntjes (92 jaar).

Op vrijdag 11 mei tussen 10.00 en 16.00 uur zijn de poorten van de Wereldomroep, aan de Witte Kruislaan 55 in Hilversum, open voor belangstellenden.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen