VVR niet uitgenodigd voor overleg over verdeling FM-frequenties
zondag 17 mei 2020

VVR niet uitgenodigd voor overleg over verdeling FM-frequenties

Via verschillende onafhankelijke bronnen is gebleken dat medewerkers van het Agentschap Telecom en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat samen met Broadcast Partners in een hotel in Amersfoort verschillende malen een niet-openbaar overleg hebben gevoerd. Dat ging over de FM-radiofrequenties die in juni op de markt beschikbaar moeten komen voor lokale commerciële radiostations.

Dit zonder dat een vertegenwoordiger van de Vereniging Verkrijging Radiofrequenties aan tafel mocht komen, dan wel vertegenwoordigers van lokale commerciële radiostations. Van de lijst beschikbare en inmiddels met het buitenland gecoördineerde lokale radiofrequenties is gebleken dat het de bedoeling is dat het merendeel gereserveerd wordt voor de derde uitgifte in het kader van de FM-richtlijn.

Dat betreft dan hoofdzakelijk uitgifte aan landelijke commerciële radiostations of regionale commerciële stations. Die dan ook nog eisen dat sommige radiofrequenties die nog wél voor lokaal commercieel gebruik worden toegestaan fors in vermogen worden teruggebracht omdat dit anders mogelijk te veel concurrentie oplevert. De VVR en de meeste lokale commerciële radiostations zijn buiten deze afspraken gehouden en niet op de hoogte gesteld van de exacte inhoud.

Van het ministerie van EZK, noch van het Agentschap Telecom noch Broadcast Partners heeft de Vereniging Verkrijging Radiofrequenties de afgelopen weken antwoord gehad op schriftelijke verzoeken tot aansluiting bij het lopende overleg. De VVR vindt het onbestaanbaar dat in Nederland op deze wijze handjeklap wordt gedaan terwijl aanwijsbaar de afgelopen jaren vanaf 2003, dus inmiddels bijna 20 jaar, lokale en regionale radiostations zijn ondergesneeuwd onder het geweld van de landelijke commerciële radiostations. Dat geldt dus evenzeer bijvoorbeeld voor de positie van lokale publieke omroepen.

Het bestuur van de VVR stelt: ‘De overheid heeft als kerntaak te komen tot een evenredige verdeling van schaarse middelen en faalt hierin in dit dossier al bijna twintig jaar op grove wijze.’

Bron: VVR/BM

Bericht delen