Dinsdag 16 januari 2018

Vijf petities tegen bezuinigingen bij Wereldomroep

Niet minder dan vijf petities tegen de aankomende bezuinigingen bij de Wereldomroep doen inmiddels de ronde. Dat heeft het actiecomité van de omroep maandag laten weten. Medewerkers van de Wereldomroep begonnen enkele weken geleden zelf al een petitie op internet tegen het plan van de directie om te stoppen met de Nederlandstalige activiteiten. Vorige week kwamen ze ook met een actie in acht buitenlandse talen voor luisteraars.

Maandag bleek dat daar nog drie petities zijn bijgekomen. Een is volgens woordvoerster van het comité, Iede de Vries, een initiatief van oud-ambassadeurs van Nederland, een andere van Nederlandse bedrijven die actief zijn in het buitenland. Beide groepen stellen onder meer dat de Wereldomroep belangrijk is voor het beeld van Nederland in het buitenland.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is op haar beurt een petitie begonnen onder internationale nieuwsorganisaties. Deze wijst vooral op de rol die de Wereldomroep speelt bij het promoten van de persvrijheid in de wereld. Het actiecomité van de Wereldomroep verzamelt de reacties die binnenkomen op de verschillende petities. Dat geeft het aan de Tweede Kamer vlak voordat die een besluit moet nemen over de bezuinigingen.

De directie van de omroep lanceerde onlangs het plan om grotendeels te stoppen met de Nederlandstalige programma’s en websites, die er zijn voor bijvoorbeeld vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs. De nadruk komt te liggen op het leveren van informatie in andere talen in landen waar weinig persvrijheid is. Deze plannen gaan gepaard met een verlaging van het budget van 46 miljoen euro naar 36 miljoen euro.

De directie liep met het voorstel vooruit op de bezuinigingen die het kabinet wil doorvoeren op de Wereldomroep. Die zijn nog niet officieel bekend, maar RTL Nieuws meldde vorige week dat ze nog forser zijn. Er zou slechts een budget van 10 miljoen euro overblijven.

Bron: RNW/AD

Bericht delen