Dinsdag 16 januari 2018

Vereniging Veronica stopt met Kink FM

Kink FM stopt op 1 oktober met uitzenden. De Vereniging Veronica heeft besloten de geldkraan voor Kink FM dicht te draaien. Het station kreeg eerder al te horen dat er niet geboden zou worden op een etherfrequentie.

Station Manager Jantien van Tol laat in een eerste reactie weten: “Kink FM is het mooiste radiostation, dat bijna 16 jaar bestaat. Het is een mooi station, omdat we altijd het lef hadden tegen de stroming in te roeien. We kozen voor goede muziek in plaats van de hits. Vandaag hebben we te horen gekregen dat ons station per 1 oktober stopt. Er is geen plaats meer voor Kink FM binnen Veronica. Maar wat ooit Veronica was, dat is niet meer het Veronica van nu. Wat in decennia passievol en zorgvuldig is opgebouwd is in een schamele 10 jaar verdwenen.”

In mei werd al bekend dat V-Ventures niet op een FM frequentie ging bieden vanwege het te hoge licentiebedrag. Zonder FM frequentie ziet V-Ventures geen mogelijkheden om Kink FM winstgevend te exploiteren. Guido van Nispen, directeur V-Ventures: “Het is een erg moeilijk, maar onvermijdelijk besluit geweest. Onder leiding van Station Manager Jantien van Tol is een prachtig, innoverend station neergezet waar de medewerkers en luisteraars trots op kunnen zijn. De recente rebranding naar ‘Kink: Messenger of Music’ zorgde voor een historische stijging van het marktaandeel van Kink.”

De geschiedenis van Kink FM is erg gevarieerd. Op 1 mei 1991 startte RTL 4 Radio, als non stop kabel en satellietradiostation, toen nog officieel vanuit Luxemburg aangezien Nederlandse uitzendlicenties nog verboden waren. Op 1 mei 1992 werd dit station opgevolgd door RTL Radio met vooral (classic) hits. Omdat dit niet bij de luisteraars aansloeg werd het format en de naam gewijzigd in RTL Rock Radio; weer wat later werd het Happy RTL (toen een Haagse FM-frequentie in 1993 gebruikt mocht worden) en daarna nogmaals RTL Rock Radio.

Nadat ook deze etherfrequentie in 1994 ingeleverd diende te worden, leidde het classic-rock station een marginaal bestaan als kabelzender. Bij het samengaan van RTL en Veronica in wat de Holland Media Groep zou gaan heten, werd dit station dan ook zonder spijt opgedoekt. Bij nieuwe partner Veronica leefde namelijk de wens om een alternatief station te beginnen, opgezet door initiatiefnemers Rob Stenders en Jan Hoogesteijn. Dit werd Kink FM, waarvan de eerste uitzending begon op het RTL-kabelkanaal op 1 oktober 1995.

Al snel zakte het aantal luisteraars nog veel verder terug en wilden de Luxemburgers de zender hervormen. Ze haalden Amerikaanse researchers naar Nederland die onder andere adviseerden geen Prince en Portishead meer te draaien maar een duidelijke focus op alternative te gebruiken. Rob Stenders verliet vervolgens gedesillusioneerd de zender in april 1996. In de zomer van dat jaar blijkt ook die koerswijziging niet meteen vruchten af te werpen, waarop vrijwel alle dj’s ontslagen worden en de zender grotendeels non-stop verder gaat. Op 2 december 1996 deed Holland Media Groep op initiatief van RTL het station van de hand aan Vereniging Veronica, waar het tot vandaag een onderdeel van is. Kink FM heeft vaak moeten vechten voor haar bestaan.

Op woensdag 29 juni werd door de Vereniging Veronica bekend gemaakt dat zij heeft besloten de geldkraan voor Kink FM dicht te draaien.

Bron: Radiofreak/Broadcast Magazine

Bericht delen