Symposium AVA_Net in Beeld en Geluid
maandag 15 april 2019

Symposium AVA_Net in Beeld en Geluid

Op donderdag 20 juni organiseert AVA_Net weer een AVA_Net Symposium. De locatie is wederom Beeld en Geluid in Hilversum.

Dit keer staat het thema ‘audio-archivering’ centraal. Want video is beeld, maar audio is verbeelding. Tijdens het symposium wordt stilgestaan bij archivering van zowel analoge als digitale audio. Daarnaast is er aandacht voor het verbeteren van toegankelijkheid en creatieve vormen van hergebruik van geluidscollecties.

Tot de sprekers behoort Richard Ranft. Hij is Head of Sound and Vision bij de British Library en heeft een centrale rol in het Britse project Unlocking our Sound Heritage. Dit programma heeft tot doel om het nationale audio erfgoed veilig te stellen en beschikbaar te maken aan het publiek. Naast een grootschalige digitalisering van bedreigde audio opnames wordt een landelijk netwerk van audio preservation centres opgezet.

Andere sprekers zijn Jan Douwe Kroeske en Harm de Kleine van Double 2 BV. Al meer dan 30 jaar neemt Jan Douwe Kroeske de befaamde 2 Meter Sessies op. De unieke, veelal akoestische live-opnames met (inter)nationale artiesten werden uitgezonden op tv en radio, tegenwoordig gebeurt dat online. Het omvangrijke archief wordt nu gedigitaliseerd om verlies te voorkomen. Jan Douwe Kroeske en Harm de Kleine vertellen welke keuzes worden gemaakt in dit project, dat grotendeels wordt gefinancierd via crowdfunding.

Meer informatie is hier te vinden.

Bron: AVA_Net/BM

Bericht delen