Staatssecretaris komt met noodverlenging FM-frequenties
vrijdag 30 oktober 2020

Staatssecretaris komt met noodverlenging FM-frequenties

Staatssecretaris Mona Keijzer geeft de commerciële radiozenders een noodverlenging van hun FM-frequenties. Het gaat om een verlenging minstens twee jaar. Commerciële radiozenders kunnen tot minimaal 1 september 2024 blijven uitzenden op hun huidige etherfrequenties.

De staatssecretaris komt daarmee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer en die van de Vereniging Commerciële Radio (VCR), waarin de meeste commerciële radiostations in Nederland zijn vertegenwoordigd. De VCR had eerder al om een noodverlenging gevraagd.

Ondanks dat al eerder bleek dat een groot deel van de Kamer voor een noodverlenging van drie jaar is, wilde Keijzer hier begin oktober nog niets van weten. Donderdagmiddag werd er daarom een motie ingediend om de commerciële radiofrequenties te gaan verlengen. Volgende week dinsdag wordt hiervoor officieel gestemd.

Onderzoeken
Staatssecretaris Keijzer heeft tijdens het debat het volgende laten weten. “De ernst en de duur van de coronacrisis duren wel voort en anders dan eerder was voorzien, is de coronacrisis nog niet beteugeld. Daar waar eerder zicht was op herstel, lijkt dat herstel nu verder weg dan ooit.”

“Ik zie hier een kamermotie waar gewoon een dikke meerderheid van de Kamer achter staat. Dat is voor mij aanleiding om, gelet toch wel op die bijzondere omstandigheden van de tweede golf waar we nu inzitten, te onderzoeken hoe je die tijdelijke verlenging vormgeeft.”

Voor hoe lang de vergunningen verlengd gaan worden en voor welke prijs is nog onduidelijk. Wel gaf Keijzer aan dat dit voor minimaal twee jaar moet zijn.

Deze week deed KINK een oproep aan de Kamer om geen noodverlenging te geven aan bestaande stations op FM, om nieuwkomers een kans te geven. Alleen PVV-lid Graus vroeg aandacht voor nieuwkomers in de markt, maar steunt de motie voor noodverlenging desondanks. De huidige frequenties gelden al sinds 2003.

KINK laat in een eerste reactie weten zich te beraden op juridische stappen tegen de voorgenomen verlenging. De zender was voornemens om voor een FM-frequentie te gaan, want is momenteel alleen via DAB+ en online te horen.

Bron: Radio.nl/BM

Bericht delen