Speciale uitzending BertOp5 over radiotechniek
donderdag 12 november 2020

Speciale uitzending BertOp5 over radiotechniek

Het programma BertOp5 is donderdag 12 november gewijd aan het thema radiotechniek. De uitzending van het KRO-NCRV programma vindt plaats van 16.00 tot 18.00 uur op NPO Radio 5.

Presentator Bert Kranenbarg werkt al enige tijd aan de serie RadioReuzen. Deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen. In de uitzending van 12 november praat hij met oud-NOS Radio 1 Journaal-verslaggever Maino Remmers en audiotechnicus Sybrand Verwer over de radiotechniek van 25 jaar geleden en die van nu. Het sleutelwoord is digitaal.

Maino Remmers werkte vanaf 1995 tot dit jaar 25 jaar lang als verslaggever bij het NOS Radio 1 Journaal, maar heeft ook een eigen studio in Den Bosch en was vaak op pad met een eigen reportagewagen. Hij werd verslaggever voor de inhoud, maar heeft ook enorm veel passie voor en verstand van techniek. Waarom zou je anders een complete Duitse radiostudio in je woonkamer hebben staan? En drie verschillende versies van de Telefunken-bandrecorder die jarenlang in iedere studio in Hilversum te vinden was? Zijn liefde voor radio gaat door tot in het toilet.

Sybrand Verwer heeft als audiotechnicus eindeloos veel uren achter de mengtafel gezeten om programma’s te ‘schuiven’. Maar als gevolg van bezuinigingen heeft hij bijna 70 procent van zijn collega’s zien vertrekken. Veel dj’s en programmamakers schuiven nu zelf, de eindregie voor alle zenders wordt nu bemand door 1 audiotechnicus waar er 25 jaar geleden voor iedere zender 1 was. En locatie-uitzendingen met technici zijn vaak ook te duur voor de huidige budgetten. Inhoudelijk is zijn werk daardoor sterk veranderd, maar hij kan met smaak vertellen over de studio’s van toen en nu en noemt, ondanks alle veranderingen, werken bij de radio nog steeds ‘in drie woorden GE WEL DIG’.

Bron: KRO-NCRV/BM

Bericht delen