Reclamewaakhond begint onderzoek naar klachten over antitransgenderspotje
vrijdag 10 februari 2023

Reclamewaakhond begint onderzoek naar klachten over antitransgenderspotje

De Reclame Code Commissie (RCC) gaat zich de komende tijd buigen over het “flinke aantal” klachten dat ze heeft ontvangen over een radiospotje van de campagne Gendertwijfel. Dat heeft een woordvoerder van de RCC vrijdag gemeld.

In het spotje, dat de afgelopen week op NPO Radio 1 te horen was, strijdt een moeder tegen de nieuwe Transgenderwet. “Mijn dochter kan zich registreren als man, onze zoon als vrouw. Dit kan zelfs onder de zestien jaar”, zegt de vrouw. “Geslacht is toch geen keuze?” Zij roept de Tweede Kamer op de wet tegen te houden.

Op sociale media krijgen de spotjes veel kritiek. “Hoever gaat de Ster?”, vraagt schrijver Ted van Lieshout zich af. “Wat is het volgende? Reclame tegen homo’s?”

De Stichting Ether Reclame heeft heel lang nagedacht over het toestaan van de reclame, laat Frank Volmer weten. Volmer is directeur van de STER, de organisatie die de reclamezendtijd op de publieke zenders verkoopt.

“Wij wilden dat op de website Gendertwijfels duidelijk zichtbaar zou zijn wie de opdrachtgever was”, zegt Volmer. Volgens hem heeft de Stichting GezinsPlatform Nederland aan deze eis voldaan. “Daarnaast maken wij een inschatting of een reclame voldoet aan het criterium ‘goede smaak’.”

De twijfel van de Ster zat volgens Volmer in de “verontwaardigde toon” van de vrouw in het spotje. “Je mag conservatief of liberaal denken en dat standpunt mag worden uitgedragen. Maar door de spottende toon klinkt het alsof transgender personen allemaal gek zijn.”

Ook NPO ontving klachten
De klachten kwamen via verschillende kanalen binnen. Sommige klagers meldden zich bij de redacties van de programma’s die voor of na het spotje werden uitgezonden.

Ook de NPO heeft in de afgelopen week klachten ontvangen over de reclame, meldt een woordvoerder. Om hoeveel klachten het precies gaat, is niet bekend. De NPO laat de klagers weten dat zij zich moeten melden bij RCC en de Ster.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen