Radiozenders regionale omroepen nemen deel aan Radioplayer
woensdag 5 mei 2021

Radiozenders regionale omroepen nemen deel aan Radioplayer

De dertien regionale omroepen maken vanaf nu ook deel uit van Radioplayer Worldwide. Radioplayer is inmiddels actief in 14 landen en het aantal groeit. De samenwerking zorgt ervoor dat de Europese radiosector met één stem spreekt met alle autofabrikanten, zodat radio makkelijk vindbaar blijft en een goede gebruikerservaring biedt in de (auto)dashboards van de toekomst.

Eind vorig jaar zijn de radiozenders van de NPO en de landelijke commerciële radiozenders aangesloten. Jacqueline Bierhorst, countrymanager Radioplayer NL en projectdirecteur Digital Radio NL: “Eén radioknop met toegang tot hybride radio (DAB+, FM en streaming), actuele en (inter)actieve informatie van je favoriete station klinkt goed. Met de steeds groter wordende schermen in het dashboard en stembediening is uniformiteit en afstemming tussen radiostations van verschillende landen en de auto-industrie essentieel voor de beste gebruikerservaring van automobilisten. Daarom zijn wij verheugd nu ook vanuit Nederland deel uit te maken van het Radioplayer platform.”

Groei digitaal
Mensen luisteren steeds meer digitaal naar de radio. De beluistering via internet en DAB+ is gestegen van 33,5% (dec ’19-jan ’20) naar 38,3% (dec ’20-jan ’21). Gemiddeld over 2020 werd 11,2% via DAB+ geluisterd en 24,6% via internet. Luisteren via FM/Kabel nam af tot 56,7% (dec 20’-jan ’21). Dit was in dezelfde periode een jaar eerder nog 60%. Dit blijkt uit de cijfers van NLO/GfK. Inmiddels zijn bijna 2,5 miljoen DAB+ radio’s (inclusief automotive) verkocht en 72% van de nieuw verkochte auto’s reed met DAB+ standaard aan boord de weg op. Sinds 20 december 2020 is de Europese richtlijn van kracht dat alle nieuw verkochte auto’s standaard zijn voorzien van digitale radio DAB+ (bron: GfK/WorldDAB).

Luisteraars bedienen
De regionale omroepen zijn met hun dertien radiozenders nu dus ook aangesloten bij Worldwide Radioplayer. De RPO vindt deelname belangrijk en heeft de benodigde afspraken gemaakt en de implementatie begeleid. Jan Müller, bestuurder van de RPO: “Radioplayer biedt via samenwerking een mogelijkheid voor niet wereldwijd opererende partijen de vindbaarheid te maximaliseren. In een wereld waarin techreuzen vaak veel invloed hebben biedt het voor regionale omroepen een kans de luisteraar te blijven bedienen.”

De volgende regionale zenders zijn toegevoegd aan Radioplayer: L1, NH Radio, Omroep Brabant, Omroep Flevoland, Radio Gelderland, Radio West, Omroep Zeeland, Omrop Fryslân, Radio Rijnmond, Radio Drenthe, Radio Noord, Radio Oost en Radio M Utrecht.

Techniek van Radioplayer
Radioplayer is het door radiostations beheerde internationale platform (WRAPI) waar de zenders hun metadata zoals stationsinformatie en logo’s, streams, podcasts etc. beheren. Deze internationale Radioplayer datafeed voedt ‘hybride’ radio interfaces in tal van automerken, waaronder Audi en VW. De smart devices in deze auto’s switchen automatisch tussen DAB+, FM en streaming, zodat luisteraars hun favoriete stations op elke mogelijke manier kunnen ontvangen (zonder app). Al bijna 1 miljoen auto’s in Europa zijn voorzien van metadata via de Radioplayer API.

Bron: RPO/BM

Bericht delen