Dinsdag 16 januari 2018

Radio Hall of Fame: Willem van Kooten

In de serie Radio Hall of Fame, elke twee maanden in Broadcast Magazine, interviewt Sjors Fröhlich mensen die van groot belang zijn voor de Nederlandse radio. Deze keer is dat Willem van Kooten, oftewel Joost den Draaijer.

De inmiddels 72-jarige Van Kooten is niet erg te spreken over de muziekradio in Nederland, zowel publiek als commercieel.

“Het is allemaal zo bangig en benauwd. Platen laten testen door panels van huisvrouwen. Wie heeft dat verzonnen? Wat ze niet kennen, pikken ze niet. Je moet muziek uitkiezen op basis van je vakmanschap. (…) Iedereen zit klem in zijn format. Dat is zielig voor die jongens.”

Van Kooten vindt “alleen Edwin Evers nog spannend. Evers is een dj/entertainer, fantastisch. Dat is een zeldzame combinatie. Hij moet alleen wat meer muziek draaien. Er wordt zoveel geluld in dat programma, met die hulphonden…” De radiolegende blikt ook terug op de tijd die hij in de jaren zestig doorbracht in Amerika. “Ik kwam terug met hitlijsten, jingles en t-shirts. De bazen van Veronica waren textielboeren. Ik zei: ‘We moeten t-shirts laten bedrukken met het Veronica-schip en het logo er op’. Zo kwam het bedrukte t-shirt in Nederland. Weet je wat het belangrijkste was dat ik meenam uit Amerika? Autoriteit. Door mijn bezoek aan de States had ik aan gezag gewonnen. Dat maakte mijn werk weer wat makkelijker.”

Het volledige interview met Willem van Kooten is te lezen in Broadcast Magazine 322, die half maart verschijnt. Klik hier voor een abonnement.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen