Radio biedt informatie, sfeer en verbondenheid in coronatijd
vrijdag 17 april 2020

Radio biedt informatie, sfeer en verbondenheid in coronatijd

In opdracht van het Radio Advies Bureau heeft marktonderzoeksbureau Ruigrok Netpanel een online kwantitatief onderzoek uitgevoerd naar radiobeleving tijdens de coronacrisis.

Tijdens de coronacrisis blijft radio een baken, een vertrouwd medium voor informatie en entertainment. De luistertijd stijgt en de functies van radio zijn nu belangrijker dan ooit: amusement, vriendschap, positieve stemming, connectie met de (buiten)wereld en organisator van je dag.

Maar liefst 42 procent van de radioluisteraars geeft aan meer naar de radio te luisteren tijdens deze coronacrisis. Het merendeel doet dat naar zijn favoriete radiozender(s); slechts 13 procent heeft een andere radiozender opgezocht. Mogelijk vinden Nederlanders het in deze crisistijd geruststellend om een bekende stem te horen, te lachen om een item in je vaste ochtendshow of dat ene mooie nummer ineens te horen.

Nieuwszenders profiteren het meest van de groei, 32 procent van de luisteraars geeft aan meer naar de nieuwszenders te luisteren dan in de periode voor corona. Er wordt ook meer geluisterd naar muziekzenders, 14 procent luistert meer naar muziekzenders met dj’s en 16 procent meer naar non-stop muziekzenders. De regionale zenders zijn meer in trek bij 13 procent van Nederland.

radioluisteren

Op de hoogte blijven van het nieuws (37 procent), vermaak (26 procent) het creëren van sfeer (24 procent) en het verzetten van gedachten (19 procent) zijn voor Nederlanders in deze coronatijden belangrijkere redenen geworden om radio te luisteren.

De steekproef van Ruigrok Netpanel is representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau voor Nederlanders van 18 jaar en ouder. In totaal hebben 1.052 Nederlanders de online vragenlijst volledig ingevuld. De datacollectie heeft plaatsgevonden van 8 tot en met 14 april 2020. Het Radio Advies Bureau is de marketingorganisatie van alle landelijke en regionale, publieke en commerciële radiostations.

Bron: RAB/BM

Bericht delen