Article header image

'Radio 538 zendt illegaal uit in Zuid-Limburg'

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft aanwijzingen dat Radio 538 via een zendmast in Lanaken illegaal uitzendt in Zuid-Limburg. VRM, toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, heeft een onderzoek ingesteld. Sinds vorige week is de Nederlandse commerciële radiozender 538 via 106 FM te ontvangen in een groot deel van Zuid-Limburg.

Radio 538 zond voorheen alleen op Limburgs grondgebied boven Weert en Roermond uit. De zender heeft geen Nederlandse frequentie voor het zuidelijke deel van deze provincie en ging daarom een samenwerking aan met radiozender Ping FM uit Lanaken. Door via een zendmast in die plaats op de frequentie van Ping FM de Nederlandse radioprogramma’s van 538 door te geven, kan het radiostation toch een groot deel van de voorheen ‘zwarte vlek’ bereiken.

De VRM en het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) zijn inmiddels een onderzoek gestart naar de samenwerking tussen Ping en 538. VRM zegt dat er “voldoende aanwijzingen zijn voor een of meerdere inbreuken op de geldende regelgeving.” De instantie wijst op het zogeheten Mediadecreet, waarin regels staan waar lokale radio-omroepen zich aan moeten houden. Zo hebben de zenders onder meer de taak programma’s uit te zenden die gericht zijn op het eigen verzorgingsgebied.

Daarnaast zouden Ping FM en 538, volgens diverse gebruikers op Radioforum.nl, met een te hoog vermogen uitzenden en zou de vergunning niet in orde zijn. De VRM zegt daar lopende het onderzoek niet op te kunnen reageren. De directies van Radio 538 en Ping FM zeggen niet op de hoogte te zijn van het VRM-onderzoek en menen zich aan de regels te houden. “Dat hebben we van tevoren uitgezocht,” zegt algemeen directeur Jan-Willem Brüggenwirth van Radio 538. Zaterdag werd Radio 538 niet doorgegeven via 106 FM. Volgens Ping FM is de doorgifte niet gestopt, maar was er mogelijk sprake van een storing.

Bron: De Limburger/Radioforum.nl

Bericht delen