Podcast Keihard de Beste onderzoekt het veranderende geluid van de radio
donderdag 30 september 2021

Podcast Keihard de Beste onderzoekt het veranderende geluid van de radio

Waarom klinkt radio zoals het klinkt? In de 7-delige podcastserie Keihard de Beste (NPO Radio 2) bespreekt Gert-Jan de Vries samen met experts uit de muziek- en radiowereld het veranderende geluid van de radio.

De Vries ontdekt aan de hand van radio-opnamen uit de jaren ’70 en ’80 dat het geluid van de radio sterk veranderd is. Het valt hem op dat de huidige landelijke radiostations in Nederland muziek zo extreem filteren en comprimeren dat al het gevoel eruit verdwijnt. Eerst denkt hij dat het aan zijn eigen waarneming ligt, maar nadat hij van Frits Spits eenzelfde vaststelling hoort start hij een serieus onderzoek.

Bij het opruimen van zijn zolder ontdekt Gert-Jan oude radio-opnamen. Hij speelt ze af en het valt hem op dat ze nogal anders klinken dan het huidige geluid van de radio. Waarom is dat zo? Vanuit zijn eigen bevindingen neemt Gert-Jan de luisteraar mee in zijn zoektocht. Hij begint zijn verhaal bij de geschiedenis van opnametechnieken. Zonder al te technisch te worden laat hij ons allerlei verschillende muziek- en radiofragmenten horen. Samen met zijn side-kick, Godfried van Run (de ongekroonde voice-over koning), legt hij uit wat we werkelijk horen.

Omdat Gert-Jan allerlei vragen heeft interviewt hij 13 professionals uit de muziekindustrie en de radiowereld. Van Jeroen van Inkel tot Edwin Schimscheimer, van Felix Meurders tot Arjan Spies (The Kik). Zij geven hem inzicht in waarom het klinkt zoals het nu klinkt en waarom radio ‘radio’ moet klinken. Gert-Jan komt erachter dat er een elitegroep mensen is die het geluid van de radio bepaalt. Hij stelt vast dat van veel radiostations het geluid belabberd klinkt. Wat vindt de luisteraar daarvan? Zijn er oplossingen en is er een weg terug? Gert-Jan denkt van wel.

Gert-Jan de Vries is 30 jaar werkzaam voor de landelijke radio en tv. Hij is muziekliefhebber en fanatiek radio- en podcastluisteraar. De podcast Keihard de Beste is vanaf vandaag te beluisteren via nporadio2.nl en in de bekende podcastapps. Elke aflevering duurt 20 minuten.

Bron: PowNed/BM

Bericht delen