Online radiobeluistering stijgt met 16 procent
woensdag 25 maart 2020

Online radiobeluistering stijgt met 16 procent

De corona-crisis zorgt voor meer online radiobeluistering. Alle radiozenders laten een stijging zien. Gemiddeld is de toename 16 procent in week 11, gemeten ten opzichte van week 8. Nieuwszenders stijgen sterker, zij hebben 48 procent meer online beluistering. Dit blijkt uit de streaming data die alle radiozenders gezamenlijk rapporteren.

Uit deze data blijkt ook dat de gemiddelde trajectlengte niet is toegenomen, maar dat het aantal streamstarts enorm is gestegen. Met andere woorden: men schakelt aanzienlijk meer in. De rol van radio in de nieuwsvoorziening is ontzettend belangrijk.

Niet alleen vanwege het grote luisterpubliek – in normale tijden al iedere week ruim 13 miljoen luisteraars met een dagelijkse luistertijd van vier uur (bron: NLO/GfK). Maar ook omdat alle radiostations hun eigen benadering hebben, tailormade voor hun doelgroepen en passend binnen hun eigen format, feitelijk en to-the-point, om het nieuws direct te kunnen delen met hun luisteraars. Wanneer de updates en het nieuws binnenkomen via je ‘eigen’ station heeft het veel impact en vertrouwen. En tegelijkertijd zenden alle radiostations ook gezamenlijk uit op echt belangrijke nieuwsmomenten, zoals de historische toespraak van de koning.

Liedewij Hentenaar, directeur RAB (Radio Advies Bureau): “Betrouwbaarheid van radio als medium wordt al jarenlang begrepen en gewaardeerd door haar luisteraars: de snelheid van live radio, de menselijke stem van de presentator die je vertrouwt en de verbindende functie van radio. Radio is de connectie met de buitenwereld. In deze tijden is vertrouwen meer van belang dan ooit en helpt het ons enorm om in deze zware tijden de crisis door te komen en de nieuwe omgangsregels te helpen onderstrepen.”

Bron: RAB/BM

Bericht delen