Dinsdag 16 januari 2018

NTR herhaalt Het Bureau

De NTR herhaalt op Radio 1 het legendarische hoorspel Het Bureau naar de romancyclus van J. J. Voskuil. De uitzendingen zijn te beluisteren vanaf maandag 7 november 2011, elke werkdag van kwart voor een ’s nachts tot een uur ’s nachts. Oorspronkelijk werden de 475 delen aaneengesloten uitgezonden van 2004 tot 2006. Deze keer is gekozen voor het uitzenden per boek. Boek 1 loopt tot en met 18 februari 2012. Boek 2 wordt volgend jaar uitgezonden van 6 maart tot en met 12 mei.

Het Bureau is een bewerking van de romancyclus in zeven delen (en vijfduizend bladzijden) geschreven door J.J. Voskuil, waarin de belevenissen worden beschreven van Maarten Koning, van 1957 tot 1987 als volkskundige werkzaam op het P.J. Meertens Instituut te Amsterdam.

Het Bureau werd tot radiodrama bewerkt door Krijn ter Braak en Peter te Nuyl, tevens de initiatiefnemers van dit project. Regisseur was Peter te Nuyl. De stemmen van de 651 personages worden vertolkt door meer dan tweehonderd acteurs, onder meer Krijn ter Braak (als Maarten Koning), Yvonne van den Hurk (als Nicolien), Joop Keesmaat (als Meneer Beerta), Kitty Courbois (als de moeder van Nicolien), Gerardjan Rijnders (als Frans Veen) en Jacob Derwig (als Bart Asjes).

Het hoorspel is mogelijk gemaakt door financiële steun van de NPO en het Mediafonds.

Bron: TV Visie/Broadcast Magazine

Bericht delen