NPO start nieuwe aanbesteding FM-netwerken
dinsdag 6 augustus 2019

NPO start nieuwe aanbesteding FM-netwerken

De NPO is gestart met de Europese aanbesteding van haar vier FM-netwerken. Het nieuwe contract gaat in 2020 in en heeft een duur van maximaal 10 jaar. Hiermee is een bedrag van ongeveer 24 miljoen euro gemoeid.

Momenteel verzorgt Broadcast Partners de FM-netwerken van NPO Radio 1, NPO Radio 2, NPO 3FM en NPO Radio 4. Tot begin 2018 waren zowel Broadcast Partners als KPN Broadcast actief als zenderexploitant op de markt voor landelijke en regionale radiozenders. KPN Broadcast heeft in 2018 aangegeven te stoppen met de exploitatie van FM-zenders. Radiozenders als Radio Veronica, Sky Radio en Sublime waren voorheen klant van KPN Broadcast. Deze radiozenders hebben de overstap gemaakt naar Broadcast Partners. KPN biedt nog wel diensten aan met DAB+-zenders. Ook het FM-netwerk van regionale radiozenders zoals Radio West, Radio Rijnmond, Radio Oost, en Radio M Utrecht geëxploiteerd door zenderexploitant Broadcast Partners.

Het betekent dat Broadcast Partners momenteel min of meer een monopolie heeft op het gebied van FM-netwerken. Omdat de NPO met belastinggeld gefinancierd wordt, moet er een aanbesteding plaatsvinden. En omdat het bedrag dermate hoog is, moet dit Europees gebeuren. Dat wil zeggen dat ook bedrijven uit het buitenland mee mogen doen. Partijen hebben tot 30 augustus om zich in te schrijven. Of een andere partij dan Broadcast Parners een aanbieding gaat doen is nog onbekend.

Bron: Radio.nl/BM

Bericht delen